Alergie – Pomoci mohou přírodní prostředky
Stále více lidí reaguje na skutečně neškodné vlivy prostředí alergií. Pyl, domácí prach, zvířecí chlupy – vše se najednou stává hrozbou. Proč tomu tak je? Odpověď na tuto otázku spočívá v nekontrolovaném imunitním systému. Co způsobuje, že se tento důležitý obranný systém stává nevyváženým?
Alergie: Nové rozšířené onemocnění
Počet alergiků se za posledních několik desetiletí zvýšil přibližně desetinásobně. Jen v Německu je alergií postiženo 20 až 30 milionů lidí – a toto číslo se neustále zvyšuje. Asi 34 procent populace na celém světě v současnosti trpí alergií. Důvodem je náš současný způsob života, který se v posledních několika desetiletích dramaticky změnil. Jíme stále více nezdravě, jsme neustále ve stresu, přeháníme osobní hygienu, jsme vystaveni nadměrnému znečištění atd. Všechny tyto faktory způsobují, že tělo je nemocné a To také podporuje nárůst alergií.
Z neškodné látky se tak stává alergen
Neexistuje tedy JEDNA příčina alergií, protože na vzniku alergických onemocnění se obvykle podílí několik faktorů. Kromě již výše zmíněných vlivů může vznik alergií podporovat i narušená střevní flóra, defektní střevní sliznice a přetrvávající psychický stres. Všechny tyto velmi odlišné faktory mají jedno společné: přetěžují imunitní systém do takové míry, že časem začne reagovat zcela neadekvátně. Imunitní buňky v této situaci již nenapadají pouze bakterie, viry, plísně a další škůdce, ale najednou bojují i s neškodnými látkami, jako jsou pyl, prach, zvířecí chlupy atd.
Protilátky a paměťové buňky pracují ruku v ruce
Vlastní útok na tyto alergeny, nazývané také antigeny, které si imunitní systém sám vyhlásí, by byl ještě relativně bezproblémový, pokud by neměl za následek poškození zdraví a pro postižené extrémně nepříjemnou alergickou reakci. Tyto účinky se však projeví až při druhém kontaktu s alergenem. Za prvé, specializované bílé krvinky, B-lymfocyty, musí produkovat protilátky (imunoglobuliny), které odpovídají alergenu. Protilátky jsou proteinové řetězce ve tvaru Y, které se navážou na příslušný alergen a označí jej jako cizorodou látku, se kterou je třeba v budoucnu bojovat. Aby byl nový alergen jako takový rozpoznán při druhém kontaktu, imunitní systém současně produkuje takzvané paměťové buňky – podskupinu T-lymfocytů. Ty mají za úkol zapamatovat si povrchovou strukturu alergenu. Pokud patogen znovu napadne tělo, paměťové buňky okamžitě upozorní imunitní systém na vetřelce, načež se okamžitě vytvoří vhodné protilátky, které nakonec s alergenem bojují. Nyní se projevují i příznaky alergie.
Imunoglobuliny vyvolávají alergickou reakci
Existují různé imunoglobuliny, ale imunoglobulin E (IgE) je zvláště důležitý, pokud jde o alergie. Je zodpovědný za vyvolání alergie 1. typu, která postihuje většinu alergiků. Patří sem ty alergie, které jsou spouštěny pylem, zvířecími chlupy, roztoči z domácího prachu nebo hmyzem. V dřívějších dobách a dokonce i dnes v zemích s nízkými hygienickými standardy byl IgE používán k obraně proti parazitům, jako jsou: B. červy a byl/je proto důležitý pro přežití. V našich industrializovaných zemích však IgE hraje roli především ve výše zmíněných alergiích. Alergici mají patologicky zvýšené množství těchto protilátek v krvi a ty se při druhém kontaktu s alergenem stanou extrémně aktivní.
Alergie se objeví až při druhém kontaktu
Pokud se alergen dostane do těla alergického člověka podruhé, IgE protilátky zachytí alergen a vytvoří s ním tzv. komplex protilátka-antigen. Molekula IgE dokáže v daném okamžiku rozpoznat pouze konkrétní alergen. Reaguje např. na pylu břízy ale o pyl trav se „vůbec nestará“. Komplex protilátka-antigen by za normálních okolností nespustil alergickou reakci, pokud by se neusadil na speciálních imunitních buňkách, takzvaných mastocytech. Tyto buňky produkují a ukládají zánětlivé látky, zejména histamin. A jakmile se komplexy protilátka-antigen připojí k žírným buňkám, vidí to jako nejvyšší výzvu k okamžitému uvolnění histaminu. Žírné buňky se nacházejí ve sliznicích (spojivka, nosní sliznice, bronchiální sliznice, střevní sliznice) a v kůži. Právě v těchto oblastech se proto objevují typické alergické reakce.
Proto alergie často vede k zarudnutí a otoku kůže a/nebo sliznic. Současně se objevuje silné svědění, které může být také cítit jako pálení na sliznicích. Sliznice nyní produkují sekret, který způsobuje slzení očí, tečení z nosu nebo neustálé kýchání. Pokud zasáhne bronchiální trubice, stanou se křečemi a stanou se hlenovitými. Senná rýma, kopřivka a astmatické záchvaty se spouští tímto způsobem.
Typické spouštěče alergie 1. typu
Alergií můžete v zásadě reagovat téměř na všechny podněty. Zpočátku se však omezíme na myšlenku alergie 1. typu, která postihuje drtivou většinu alergiků.
Alergie na pyl
Pylová alergie je jedním z nejčastějších typů alergií. Primárně je spouštěn rostlinami, které jsou větrnými opylovači, a proto uvolňují velké množství pylu do životního prostředí.
- Pyl stromů: Obzvláště častá je alergie na pyl břízy (hlavní období květu v dubnu) a raně kvetoucí lísky (únor) a olše (březen). Tyto pyly způsobují příznaky u 40 % lidí s pylovou alergií.
- Pyl trav a žita: Přibližně 80 % lidí trpících sennou rýmou reaguje na pyl trav (hlavní období květu červen, červenec).
- Bylinkový pyl: Bylinný pyl létá koncem léta (hlavní doba květu v srpnu) a zvláště agresivní ambrózie, která se k nám přistěhovala z USA. Pozdní kvetení Pylová sezóna se prodlužuje až do září.
Křížová alergie
Podobnost proteinů v pylu způsobujících alergie s proteiny v určitých potravinách je zodpovědná za to, že potraviny mohou být pro pylové alergiky také nesnesitelné. V tomto případě se hovoří o potravinové alergii spojené s pylem, známé také jako zkřížená alergie. Při zkřížené alergii se často vyskytuje takzvaný orální alergický syndrom, který je charakterizován brněním a svěděním až otokem rtů a ústní – a krční sliznice. Vzácněji se také mohou objevit gastrointestinální potíže, kožní reakce nebo oběhové problémy.
- Každý, kdo je alergický na pyl břízy, lísky a olše, může mít zkříženou alergii na jablka, broskve, Třešně, Kiwi, maracuja, Ořechy, mrkev a rajčata, mandle a zejména lískové ořechy!
- Každý, kdo je alergický na pyl trávy a žita, může mít zkříženou alergii na obiloviny, hrášek, arašídy sója, čočka, fazole.
- Každý, kdo je alergický na pyl pelyňku, může mít zkříženou alergickou reakci na mnoho bylin a koření, např. na oregano, bazalka, estragon, muškátový oříšek, bílý pepř, paprika a heřmánek. Ale také celer, mrkev, fenykl a rajčata mohou vést k reakcím.
Alergie na roztoče z domácího prachu (svrab nebo prašovina)
Alergické reakce na roztoče domácího prachu jsou také velmi časté. Dva nejdůležitější roztoči domácího prachu mají tak zvučná jména jako Dermatophagoides pteronyssinus a Dermatophagoides farinae. Jsou to drobní pavoukovci, kteří nejsou viditelní pouhým okem. Přestože se najdou v každém bytě, problém představují pouze alergikům.
Domácí roztoči zvláště rádi osidlují matrace a lůžkoviny, čalouněný nábytek a koberce. Milují teplo a vlhko a živí se šupinkami lidské kůže – proto je postel jejich oblíbeným místem k pobytu.
Každý, kdo je alergický na roztoče, nereaguje na roztoče samotné, ale spíše na výkaly roztočů. A více to víří po bytě v topném období v zimních měsících. Zima je proto zvláště problematická pro alergiky, pokud jde o roztoče z domácího prachu.
Mezi příznaky patří slzení nebo svědění očí, rýma, záchvaty kýchání a kašle. Pokud alergie přetrvává delší dobu, může vést k chronickým potížím s nosní sliznicí, které jsou doprovázeny trvale ucpaným nosem. V závažných případech se může vyvinout alergické bronchiální astma.
Alergie na zvířecí chlupy
Spouštěčem alergické reakce na zvířecí chlupy nejsou chlupy nebo peří zvířat, ale složky obsahující bílkoviny, které se nacházejí na kůži, slinách nebo moči zvířat. Proteiny ulpívají na srsti nebo peří zvířat a poté končí na kobercích, čalounění, oblečení a samozřejmě ve vzduchu. Pokud je nakonec alergik vdechne, dojde k typické alergické reakci.
První příznaky, které se často objevují, jsou zarudlé oči, rýma, záchvaty kýchání nebo kopřivka. Delší kontakt se zvířetem může způsobit zúžení dýchacích cest. Výsledkem může být záchvatovitá dušnost až po těžké astmatické záchvaty.
V zásadě všechna zvířata se srstí a peřím mohou způsobovat alergie. Zvláště houževnatým alergenem jsou však kočičí chlupy, na které mnozí alergici reagují těžkými příznaky. Kočičí chlupy se vyznačují zvláště dobrými plovoucími vlastnostmi. Do jinak kočičích oblastí se dostávají prostřednictvím oblečení samotných majitelů koček a jsou tedy téměř všudypřítomné.
Neobvyklé nejsou ani alergie na ptáky, holuby, morčata, krysy, myši, králíky nebo křečky. Méně lidí je však alergických na psí chlupy.
Alergie na hmyzí jed
Včelí a vosí jed může často vyvolat alergii. Sršní bodnutí je méně časté. V Německu se u téměř 20 procent všech lidí, kteří jsou bodnuti, objeví nadměrné kožní reakce v místě bodnutí o průměru větším než 10 centimetrů. Až pět procent populace má závažnější alergii a reaguje dalšími příznaky, jako jsou: kopřivka, svědění po celém těle, problémy s krevním oběhem, nevolnost nebo průjem.
Ve zvláště závažných případech může dojít k život ohrožující alergické reakci zvané anafylaktický šok. Stále častější jsou také alergie na bodnutí komáry. Nebezpečné reakce na tato bodnutí zatím nejsou známy, ale může se vyvinout masivní otok, který odeznívá jen velmi pomalu.
Anafylaktický šok: Nejzávažnější následek alergie
Anafylaktický šok je nejzávažnějším a nejhrozivějším důsledkem alergie. Popisuje maximální alergickou reakci, která postihne celé tělo a bez léčby může být smrtelná.
Prvními varovnými příznaky jsou často svědění po celém těle, neklid, necitlivost jazyka a hrdla, brnění dlaní a chodidel. Na kůži se objevují pupínky, zarudnutí a/nebo otoky a objevují se také bolesti hlavy, nevolnost, zvracení nebo průjem.
Kromě toho dýchací cesty otékají, což má za následek příznaky, jako je chrapot, potíže s polykáním a dušnost. Postižený propadne panice a může dojít k zakalení vědomí nebo dokonce ke ztrátě vědomí. Tepová frekvence se rychle zvyšuje nebo nebezpečně zpomaluje, což může vést k zástavě oběhu a dýchání. Z tohoto důvodu může být životně důležité při prvních známkách alergického šoku zavolat pohotovostního lékaře!
Lidé, kteří mají tak závažné alergie, s sebou obvykle nosí pohotovostní sadu, protože lékař na pohotovosti není vždy k dispozici včas.
Alergie 1. typu vyvolává okamžitou reakci
IgE protilátky se vždy účastní alergie 1. typu. Ty způsobují, že žírné buňky uvolňují velké množství histaminu, který je zase zodpovědný za rozvoj alergické reakce. Tato forma alergie spouští velmi rychlou a často závažnou alergickou reakci, která se objeví během několika minut až několika hodin.
Diagnóza alergie 1. typu
Příznaky různých alergií typu 1 jsou velmi podobné. Proto je někdy těžké určit, na jakou látku tělo vlastně reaguje. Nebo možná existuje několik alergenů, které je třeba vysledovat?
Z tohoto důvodu byste se měli nejprve poradit se zkušeným terapeutem, abyste stanovili konkrétní diagnózu. Často dokáže alergen pojmenovat po podrobné anamnéze a tzv. prick testu nebo případně krevním testu.
Během prick testu jsou různé alergeny aplikovány ve formě kapek na vnitřní stranu předloktí. Pokud byl přítomen správný alergen, kůže reaguje alergií, tedy zarudnutím, svěděním nebo kopřivkou.
Alergie 4. typu se projeví pozdě
Na rozdíl od okamžité reakce u alergie 1. typu existují i alergické reakce, které postupují mnohem pomaleji. V tomto případě se hovoří o opožděné reakci. Objevuje se pouze jeden až několik dní po kontaktu s alergenem a je doprovázeno zarudnutím, svěděním, puchýři a/nebo mokvající kůží.
Tyto alergie, známé také jako alergie typu 4, zahrnují kontaktní a potravinové alergie. Na rozdíl od typu 1 není typ 4 spouštěn protilátkami IgE a histamin se nepodílí na rozvoji alergické reakce. Místo toho jsou za alergii 4. typu zodpovědné speciální bílé krvinky, tzv. T lymfocyty.
Při prvním kontaktu s budoucím alergenem je vše jako u alergie 1. typu. Ale při druhém kontaktu se herci změní. Nyní lymfocyty uvolňují speciální posly látky zvané lymfokiny. Lymfokiny okamžitě informují fagocyty (makrofágy) o průniku látky označené jako cizorodé, čímž alergen zničí. Dochází k zánětlivé reakci, která má za následek alergickou reakci.
Vzhledem k opožděnému nástupu alergické reakce je u této formy odhalení spouštěče alergie mnohem obtížnější než u okamžité reakce.
Alergie a intolerance na jídlo
Potravinové alergie jsou nejčastější u malých dětí, protože jejich imunitní systém není v prvních měsících života ještě plně vyvinutý. Vyskytují se však i u dospělých, kteří jsou již postiženi neurodermatitidou, gastrointestinálními potížemi nebo dokonce kloubními potížemi.
Potravinovou alergii však nelze zaměňovat s potravinovou intolerancí, protože se jedná o dvě různá onemocnění s různými příčinami. Alergie je vyvolána přehnanou reakcí imunitního systému a příčinou nesnášenlivosti je narušený trávicí systém.
„Velká šestka“ spouštěč alergie:
- Vejce
- Mléko
- Sója
- Lepek
- Ořechy
- Ryba
Tyto potraviny, z nichž některé jsou kyselé, obzvláště často vyvolávají alergie. Možné příznaky sahají od nevolnosti, průjmu a silného svědění až po dušnost a oběhové selhání s fatálními následky.
Kontaktní alergie
Kontaktní alergeny jsou, jak název napovídá, látky, které při kontaktu s pokožkou vyvolávají reakce. Na tyto alergeny tělo zpravidla reaguje alergií, a to ekzémem.
Nejčastějšími spouštěči této formy alergie, která se pak projevuje ekzémem, jsou:
- Nikl: např. v bižuterii, knoflíky na džínách, zipy, piercing, hodinky, mince atd.
- Vonné látky: např. v kosmetice, šamponech, sprchových gelech, parfémech, mýdlech, rtěnce, čisticích prostředcích pro domácnost atd.
- Peruánský balzám (vůně a aroma): např. v kosmetice, lécích pro vnější použití, tabákových výrobcích, jako přírodní aroma v potravinách
- Kobalt: např. ve slitinách kovů (tetovací barvy), kosmetice, cementu
- Latex: např. v oděvu, rukavicích, kondomech atp.
- Methylisothiazolinone (konzervant): např. v kosmetice, šamponech, sprchových gelech, opalovacích krémech, prostředcích na mytí nádobí, avivážích atp.
- Kalafuna: např. v papíru, papírových kapesnících, papírových ubrouscích, toaletním papíru, plenkách, náplastech, lepidlech, leštidlech, dekorativní kosmetice
- Dichroman draselný: Používá se jako přísada do cementu a pro činění kůže
<h2″>Diagnóza alergie 4. typu
K přesné diagnostice alergie typu 4 se obvykle po podrobné anamnéze provádí epikutánní test, známý také jako náplastový test. V tomto testu se možné alergeny nanesou na náplast a přilepí se na záda. Náplasti pak zůstávají na kůži přibližně 48 hodin, než lze vyhodnotit reakce. Pokud kůže zareagovala na látku alergií, projeví se to na postiženém místě zánětlivou reakcí.
Pseudo alergie
Pseudoalergie není alergií v tradičním slova smyslu. Přestože vyvolává identické příznaky, jsou spouštěny zcela jiným mechanismem.
U alergie typu 1 komplex protilátka-antigen způsobí, že žírné buňky uvolňují histamin, který nakonec způsobí alergickou reakci. U potravinové alergie jsou za vývoj alergické reakce zodpovědné lymfocyty. V obou případech je pro vznik alergie rozhodující imunitní systém.
U pseudoalergie se naopak imunitní systém vůbec nezapojuje, protože v tomto případě se alergen sám naváže přímo na žírnou buňku, načež se spustí typické alergické příznaky.
Existují alergie na následující látky:
- Potravinářské přísady, jako jsou umělé konzervační látky, barviva, zahušťovadla, Zvýrazňovače chuti, sladidla atd.
- Rezidua v potravinách, jako jsou přípravky na ochranu rostlin (pesticidy)
- Léky, jako jsou Léky proti bolesti, antibiotika, léky na epilepsii, alopurinol (léky na dnu), kortizonové přípravky, rentgenové kontrastní látky, atd.
Například rozsáhlá americká studie z roku 2006 došla k závěru, že lidé vystavení pesticidům obsahujícím dichlorfenol trpí potravinovými alergiemi s překvapivě vysokou frekvencí –>
Také ve zvýšeném používání aditiv v potravinách, jako jsou: B. Konzervační látky a barviva, vědci nyní vidí souvislost se stále rostoucím nárůstem potravinových alergií –>
Diagnóza pseudoalergie
Vzhledem k tomu, že imunitní systém se na pseudoalergii vůbec nepodílí, je diagnostika obtížná, protože klasické vyšetřovací metody jako kožní a krevní testy u této konkrétní alergie nefungují. V současné době neexistují žádné laboratorní testy, které by dokázaly pseudoalergii odhalit.
Informace zde tedy může poskytnout pouze velmi obsáhlá anamnéza – ve spojení s rotační dietou. Rotační dieta je osvědčenou metodou pro individuální identifikaci nesnášenlivých potravin a zároveň představuje účinnou terapii.
Možné příčiny
Možné příčiny rozvoje alergie jsou následující:
Dědictví
Alergie může být i dědičná. Pokud například váš blízký příbuzný (otec, matka nebo sestra/bratr) trpí alergickým onemocněním, jako je astma, senná rýma nebo potravinová alergie, vaše riziko alergie je 20 až 35 procent.
Pokud jsou oba rodiče alergici, zvyšuje se pravděpodobnost na 40 až 60 procent a pokud mají oba rodiče stejné alergické onemocnění (např. sennou rýmu), zvyšuje se pravděpodobnost, že se u nich tato alergie také objeví.
Ale i když nikdo z rodiny alergik není, existuje 5 až 15procentní pravděpodobnost, že se alergie v průběhu života přesto objeví. To ukazuje, že při rozvoji onemocnění hrají zjevně důležitou roli i další faktory mimo dědičnost.
Přehnaná hygiena
Jak jste se již dozvěděli, protilátka IgE je užitečná obrana proti parazitům. Co ale dělá náš imunitní systém, když se „nudí“, protože tělo je již téměř bez choroboplodných zárodků? Je to tak, hledá další „oběti“, ale to jsou dnes již zcela neškodné látky, se kterými by imunitní systém vůbec neměl bojovat.
Z tohoto důvodu nadměrná hygiena, jako např. sprchování několikrát denně, čištění víka toalety po každém sezení hygienickým sprejem, používání antibakteriálních čisticích prostředků pro domácnost, saponátů, mýdel, dezinfekčních ubrousků atd. jsou vlastně kontraproduktivní.
Zejména malé děti potřebují pro trénink imunitního systému kontakt s různými mikroorganismy. Když jsou neustále konfrontováni s různými bacily, jejich imunitní systém se stává tolerantnějším a učí se rozlišovat mezi neškodnými a patogenními bakteriemi. To chrání děti před rozvojem alergií.
Kanadská vědkyně Meghan B. Azad z Children’s Hospital Research Institute of Manitoba to dokázala ve studii také. Zkoumala střevní flóru dětí v prvním roce života. Jejich výzkum ukázal, že neustálý kontakt s domácími zvířaty má pozitivní vliv na vývoj vyvážené střevní flóry u kojenců a malých dětí (–>). To by také vysvětlovalo, proč děti, které vyrůstají s domácími mazlíčky, méně často trpí alergiemi.
Očkování
Pokud je kontakt s choroboplodnými zárodky nezbytný pro trénink imunitního systému, pak by očkování mělo být vlastně kontraproduktivní. Pediatři však proti této teorii namítají, že i přes všechna očkování malé děti často trpí různými infekcemi – zejména nachlazením a infekcemi zažívacího traktu. To znamená, že imunitní systém dětí má dostatek tréninkových možností. Některé studie také potvrdily chybějící souvislost mezi očkováním a zvýšeným výskytem alergií.
Ačkoli je přinejmenším z konvenčního lékařského pohledu kontroverzní, zda očkování podporuje alergie či nikoliv. Například německá studie KiGGS Institutu Roberta Kocha naznačuje, že neočkované děti jsou postiženy méně.
Studie KiGGS je dlouhodobá studie, která sleduje zdravotní situaci dětí a mladých lidí žijících v Německu a provází je do dospělosti.
Bez ohledu na to, kdo zastává ten či onen názor, faktem je, že každé očkování enormně zatěžuje imunitní systém. A pokud je imunitní systém již v době očkování oslabený, je velmi možné, že dojde k přetížení vlastní obranyschopnosti těla, a tedy k přehnané reakci. Z tohoto důvodu může očkování také podporovat alergie.
Císařský řez
Alergenní preventivní opatření již probíhá v prvním kontaktu se zdraví prospěšnými střevními bakteriemi. Děti, které se rodí vaginálně, tedy procházejí porodními cestami matky 2, absorbují ochranné bakterie z poševní flóry matky. Ty se usazují ve střevech miminka a působí jako „ústní očkování“. s „dobrou“ bakterie.
Miminka si vyvinou silný imunitní systém. Proto trpí alergiemi výrazně méně často. Toto přirozené „orální očkování“ chybí všem dětem, které se narodily během porodu. Proto je pětkrát častěji postiženo alergií než u dětí, které se narodily normálně. Toto byl výsledek šetření Henry Ford Health System (–>)
Fast Food
Stále není jasné, zda je to způsobeno obilím obsahujícím lepek, vysokým obsahem soli, která měřitelně zvyšuje počet agresivních a zánětlivých imunitních buněk v krvi, nebo četnými aditivy ve výrobcích rychlého občerstvení.
Faktem však je, že tyto faktory společně představují pro imunitní systém obrovskou zátěž. A už dávno víte, že přetížený imunitní systém má tendenci spouštět více alergických procesů.
Vědecké studie, jako je studie ISAAC z roku 2013, nyní prokázaly souvislost mezi fast food a rozvojem alergií. Bylo zjištěno, že děti a dospívající častěji trpí alergiemi, pokud jedí fast food třikrát týdně. Zejména se výrazně zvýšilo riziko vzniku astmatu, senné rýmy nebo kožního ekzému (–>).
Antibiotika
Zdravá střevní flóra, ve které jsou patogenní a zdraví prospěšné bakterie v rovnováze, je nesmírně důležitá jak pro silný imunitní systém, tak pro udržení neporušené střevní bariéry.
Této rovnováhy se dosahuje především užíváním antibiotik, protože účinek těchto léků není namířen pouze proti patogenním, ale i proti prospěšným ty Střevní bakterie.
Proto je léčba antibiotiky doprovázena masivním napadením střevní flóry, což v konečném důsledku vede k těžkým dysbakteriím. Dysbakterie ukazují, že vztah mezi dobrými a patogenními bakteriemi se patologicky změnil. A zdravotní důsledky této změny jsou vážné, protože imunitní systém umístěný ve střevě je zcela závislý na zdraví střevní flóry.
Zásadní zhoršení střevního prostředí se zákonitě projeví ve výrazném oslabení imunitního systému. Slabá obrana je pochopitelně rychle přebita množstvím úkolů, se kterými se musí vypořádat. V této situaci má imunitní systém tendenci reagovat přehnaně, což nakonec končí alergickou reakcí, která spustí zánět.
Proto nikoho nepřekvapuje, že antibiotika podporují onemocnění. Antibiotika mají zvláště škodlivý účinek, pokud jsou užívána v kojeneckém věku, pokud jsou užívána delší dobu nebo pokud je předepisována opakovaná léčba.
Protože i jednorázová antibiotika jsou tak závažná, že jsou nadále narušena i 6 měsíců po vysazení léku, tvrdí studie na Stanfordské univerzitě (Kalifornie) zdokumentována z roku 2008 (–>).
Syndrom netěsného střeva
Naše střevní sliznice má za úkol transportovat živiny a Antibiotická léčba ovlivňuje střevní flóru do krve, aby se mohla dostat do krve touto cestou může tělesná buňka dosáhnout. Sliznice má však pouze omezenou propustnost, takže nedokonale strávené kousky potravy, mikroby, jako jsou bakterie, viry, plísně nebo jiné škodlivé látky, se nemohou bez zábran dostat do krve.
To je ale přesně to, co se stane, když je sliznice poškozena nebo je její funkce ovlivněna jinými faktory. Vzniká tzv. leaky gut syndrome – česky „syndrom děravého střeva“.
Ve zdravém střevě jsou prostory mezi jednotlivými buňkami sliznice zajištěny tzv. těsnými spoji. Jedná se o bariéru, která je podobná těsnění. Za normálních okolností se otevírá pouze tehdy, když je třeba do krve dostat živiny a životně důležité látky, které již byly rozloženy.
Za regulované otevírání těsných spojovacích kanálů je zodpovědný tělu vlastní messenger zonulin, který je uvolňován střevními buňkami. Nyní existují různé faktory, které způsobují, že střevní buňky uvolňují zoulin. Nejnebezpečnějšími spouštěči jsou však patogenní bakterie a gliadin – složka lepku v pšenici. To byl také výsledek studie z roku 2011, která proběhla na University of Maryland, School of Medicine (–>). Bakterie i gliadin dráždí střevní buňky, které jsou pak nuceny okamžitě aktivovat messenger zoulin, který otevře bariéru těsného spojení. Cizorodé bílkoviny a další škodlivé látky se nyní samozřejmě mohou nerušeně dostat do krve.
Mezitím mají kanály s těsnými spoji problém úplně jiného druhu, protože se příliš častým otevíráním zámků doslova opotřebovávají. To je srovnatelné s gumičkou, která se také při přetížení stále více roztahuje a zároveň se v gumě objevují drobné prasklinky. A těsné spoje mají nyní přesně takové malé otvory. Staly se děravými, což vede k rozvoji syndromu děravého střeva.
Kvůli zvýšenému pronikání různých škodlivin musí nyní imunitní systém neustále produkovat vhodné protilátky. To vede k nárůstu alergických reakcí, které spouštějí zánětlivé procesy ve střevní sliznici. Ty zase zvyšují syndrom děravého střeva a vytvářejí skutečný začarovaný kruh.
Obiloviny a mléko působí potíže střevní sliznici
Jak již víte, pšeničný glutenový protein gliadin je velmi důležitým faktorem při rozvoji syndromu propustného střeva. Ale kde gliadin vždy obsahují gluteniny, protože dohromady tvoří bílkovinnou směs lepku. V důsledku toho jiné druhy obilovin obsahující lepek, jako jsou: Žito, Oves, Ječmen, zelené jádro nebo špalda také gliadin, který poškozuje střevní sliznici. Proto nadměrná konzumace obilovin obsahujících lepek může obecně podporovat rozvoj syndromu propustného střeva. Konzumace kravského mléka může způsobit problémy i střevní sliznici. Toto mléko se skládá z přibližně 80 procent bílkovin. V tomto případě se však jedná o proteiny, které jsou tělu cizí a jsou klasifikovány jako alergeny a imunitní systém proti nim bojuje. Kravské mléko může stejně jako lepek spouštět zánětlivé procesy a významně se podílet na rozvoji syndromu prosakujícího střeva.
Diagnóza syndromu prosakujícího střeva
Propustnost střevní sliznice lze měřit pomocí krevního séra nebo testu stolice. Vzhledem k tomu, že zoulin může zvýšit propustnost těsných spojení, a tím i buněk střevní sliznice, významně vysoký podíl zoulinu v séru nebo stolici svědčí o syndromu prosakujícího střeva.
Alergie a psychika se vzájemně ovlivňují
U alergií nehrají roli pouze fyzické vlivy, faktory výživy a prostředí, protože i naše duše má v této souvislosti velmi důležitou a tudíž nepodceňovanou sílu.
Příznaky alergie ovlivňují náš duševní život, stejně jako se psychický stres promítá do naší tělesné konstituce opačným směrem. Vždy tedy dochází k interakci v obou směrech, což ilustrují následující dva příklady.
- Psychický stres a stres mohou vyvolat alergické příznaky nebo je zhoršit. Například přetrvávající psychický stres může vyvolat alergii nebo zhoršit existující alergie.
- Na druhé straně alergické příznaky, jako je neustálé svědění ekzému nebo děsivé dušné záchvaty astmatu, způsobují enormní psychický stres, který těžce ovlivňuje kvalitu života celkově, tedy na obou úrovních.
Alergie jako prostředek komunikace pro duši
Zatímco sennou rýmou je doslova „otrávený“, astmatikovi evidentně něco nebo někdo ubírá „vzduch k dýchání“. Vzhledem k tomu, že za každým alergickým onemocněním je vždy trocha symboliky, je třeba pochybovat o hlubším významu alergie. Následující otázky vám mohou pomoci identifikovat skutečný problém za povrchovými příznaky:
- Proč reaguji na tento spouštěč všech věcí?
- Proč dostávám právě tyto typy stížností?
- Proč se příznaky objevují v tuto konkrétní dobu/v této situaci?
- Které změny vyžadují, dokonce „vynutit“ skoro moje stížnosti?
Otázka: „Co mi chce moje nemoc sdělit?“ To samozřejmě není důležité jen pro alergiky, protože každé onemocnění bez výjimky obsahuje informace z duševní oblasti.
Léčba v naturopatii nebo konvenční medicíně
Naturopaticky orientovaní terapeuti se při léčbě pacienta vždy dívají na člověka v jeho celistvosti. Berou tedy v potaz jak jeho fyzický, tak psychický stav, protože pokud se pozornost upoutá na obě oblasti, lze vyléčit téměř každou nemoc. Konvenční lékaři naproti tomu většinou omezují terapii na příznaky a snaží se je zmírnit. Pokud není zpochybňována příčina příznaků, lze příznaky pouze co nejlépe obsáhnout. Základní alergická citlivost těla však vždy zůstává.
Jak konvenční medicína léčí alergie
V mnoha případech lékař předepíše léky, jako jsou antihistaminika, která „zachytí“ histamin uvolněný během alergické reakce a tím zmírní příznaky.
Některé z těchto léků mohou bohužel také překonat hematoencefalickou bariéru a dostanou se tak k nervovým buňkám v mozku. Tam mají tlumící a ospalý účinek. Jiná antihistaminika mohou způsobit bolesti hlavy, gastrointestinální potíže nebo zhoršenou funkci jater. Někteří alergici obecně nereagují adekvátně na antihistaminika, proto se v těchto případech používá kortizon, který může mít extrémně nepříjemné vedlejší účinky. Patří mezi ně například úbytek svalů a úbytek kostní hmoty, zvýšený krevní tlak, zvýšená hladina cukru v krvi atd., abychom jmenovali jen některé z možných důsledků .
Doporučuje se hyposenzibilizace?
Pokud jste alergický na hmyzí jed, pyl, zvířecí chlupy nebo roztoče, často se provádí hyposenzibilizace (specifická imunoterapie). Touto terapií se alergik opakovaně dostává do kontaktu se svými alergeny. Ve většině případů se spouštěče aplikují injekčně pod kůži, ale lze je užívat i perorálně ve formě kapek nebo tablet.
Podávaná dávka je zpočátku velmi nízká a v průběhu léčby se neustále zvyšuje. Terapie je koncipována jako dlouhodobá terapie, která trvá několik let.
Pyloví alergici mají také možnost nechat si provést krátkodobou terapii před začátkem pylové sezóny, která probíhá v rozmezí 4 až 8 týdnů. Tato extrémně zkrácená léčba může dočasně zmírnit příznaky, ale alergie jako taková zůstává.
Pokud máte alergii na hmyzí jed, léčba musí být zahájena pod dohledem hospitalizované osoby, protože existuje riziko závažné alergické reakce. V každém případě se terapie provádí v pravidelných intervalech kolem tří let.
Hyposenzibilizace je však stejně nevhodná pro lidi s oslabeným imunitním systémem jako pro ty, kteří trpí vážnými nemocemi, jako je těžké astma, srdeční onemocnění, rakovina atd. Těhotným ženám se také tato terapie nedoporučuje.
Vzhledem k tomu, že téměř každou alergii doprovází imunitní systém, který není v rovnováze, vyvstává v tomto bodě otázka: Komu může hyposenzibilizace prospět?
Ale i když si tuto otázku nepoložíme, konvenční léčebné metody alergií mohou vést pouze ke zmírnění příznaků. Čistě symptomatická terapie, bez zohlednění skutečné příčiny, rozhodně nemůže odstranit náchylnost organismu k alergiím.
Spouštěče jsou krátké a sladké
Jak nyní víte, při rozvoji alergické reakce mohou hrát roli různé faktory. Než tedy popíšeme naše přírodní léčebná opatření, rádi bychom vám připomněli spouštěče alergií, které proti sobě můžete mimořádně účinně zasáhnout:
- Dieta, která zhoršuje alergie (fast food, obilniny obsahující lepek, mléčné výrobky atd.)
- Imunitní systém je zahlcen potravinářskými přísadami, pesticidy atd.
- Patologicky změněná střevní flóra (antibiotika, dysbakterie)
- Syndrom netěsného střeva (zonulin, těsné spoje, zánět střevní sliznice)
Pokud víte, na jakou látku jste alergičtí, měli byste se jí samozřejmě zpočátku striktně vyhýbat. To je snadné realizovat například v případě alergie na potraviny nebo léky nebo kontaktní alergie. A i když máte alergii na domácí prach nebo zvířecí chlupy, je možné se alergenu co nejvíce vyhnout.
Pyloví alergici zase jen těžko uniknou svému alergenu. Jako postižená osoba byste proto měla souběžně s našimi doporučeními používat další pomůcky ke kontrole příznaků v době sčítání pylu, jako jsou homeopatické či spagyrické přípravky, Schuesslerovy soli apod.
Přírodní léčebná opatření
Nyní začínáme s představením našich opatření, která všechna mají za cíl vrátit střevní flóru do původně zdravého stavu, umožnit regeneraci střevní sliznice a optimálně posílit imunitní systém tak, aby byly odstraněny všechny předpoklady pro rozvoj alergických reakcí.
Minimalizujte své znečištění
Obecně se doporučuje, aby expozice znečišťujícím látkám z potravin, pitné vody, oblečení a bytového zařízení (nábytek, koberce) byla co nejnižší prostřednictvím vědomého výběru. Nekuřte a snažte se vyhýbat pasivnímu kouření. Důsledně se vyhýbejte zbytečným parfemacím např. v parfémech, pokojových sprejích, toaletních blocích apod. Rovněž nepoužívejte agresivní čisticí prostředky, zejména ne ve formě sprejů, protože ty mohou enormně zvýšit riziko astmatu. Pokud budete při nákupu produktů osobní hygieny a čisticích prostředků pro domácnost pečlivě dbát na složení, budete jistě překvapeni, jakému množství syntetických vůní a agresivních chemických látek je náš imunitní systém denně vystaven.
Detoxikujte své tělo
Těžké kovy, jako je olovo z výfukových plynů, rtuť a palladium také ze zubních výplní protože řada dalších toxinů v životním prostředí, kterým jen těžko unikáme, zatěžuje především naše nejdůležitější detoxikační orgány, játra a ledviny.
Kvůli zvyšující se zátěži toxiny již tyto jedy nejsou schopny adekvátně neutralizovat a eliminovat. To znamená, že zůstávají v těle, což klade nesmírné nároky na imunitní systém a stále více jej přetěžuje – se všemi z toho vyplývajícími důsledky.
Proto byste měli svému tělu poskytnout tu nejlepší možnou podporu při odstraňování toxinů. A to je mnohem snazší, než si dokážete představit, protože opatření, která doporučujeme, se snadno implementují a lze je snadno integrovat do každodenního života. Zároveň jsou mimořádně účinné a slouží stejně vašim vylučovacím orgánům a imunitnímu systému.
Řasy, zelené detoxikátory
Doplňte svůj jídelníček o pravěké * mikrořasy Chlorella a Spirulina. Mají schopnost vázat na sebe těžké kovy a další toxiny, aby se pak mohly snadno vylučovat střevy.
Dva druhy řas také obsahují spoustu revitalizačních „silových látek“, jako jsou vitamíny, minerály, * aminokyseliny a životně důležité mastné kyseliny. . To znamená, že nemusíte „jen“ eliminační orgány a imunitní systém, ale také dopřejte svému tělu živiny a životně důležité látky, které potřebuje k posílení a regeneraci svých orgánů a systémů.
Pozitivní vliv řasy spirulina na imunitní systém prokázala také studie Lékařské fakulty Univerzity v Eskisehir v Turecku z roku 2008 (–>). Zde vedlo užívání řas k významné úlevě od příznaků senné rýmy u testovaných subjektů.
Zelená zelenina také detoxikuje
Stejně jako zelené řasy obsahují všechny zelené rostliny také chlorofyl, což obecně podporuje eliminaci toxinů. Bez ohledu na to, zda máte rádi špenát, mangold, jehněčí salát nebo – vaše tělo vám vždy poděkuje. Zelená zelenina by proto měla být v budoucnu na vašem jídelníčku co nejčastěji.
Zeleninu si samozřejmě můžete připravit nejen vařenou nebo jako salát, ale také si ji vychutnat v lahodném zeleném smoothie.
Intenzivním vmícháním zelené listové zeleniny do smoothie se optimálně rozloží všechny živiny a životně důležité látky rostlin tak, aby byly tělu obzvláště rychle dostupné. Zelená zelenina se tak promění v energetický nápoj nejpřirozenějšího a nejkoncentrovanějšího druhu.
TIP: Pokud nemáte po ruce žádnou čerstvou zelenou zeleninu, doporučujeme použít speciální trávové nápoje vyrobené z ječné trávy nebo pšeničná tráva. Jsou také mimořádně účinné, velmi bohaté na životně důležité látky a dají se připravit během chvilky: do sklenice dejte travní prášek, přidejte vodu, zamíchejte – hotovo.
Použití speciálních bylin, které jsou po staletí osvědčené přírodní medicínou, může také enormně stimulovat detoxikační aktivitu vašeho těla. Mezi tyto bylinky patří například pampeliška, kopřiva, koriandr a ostropestřec
Detoxikace přes sliznici dutiny ústní: oil pulling
Oil pulling je tradiční detoxikační metoda z ájurvédské medicíny. Je to velmi snadné, levné a překvapivě efektivní. Abyste to udělali, když ráno vstanete, dejte si lžíci za studena lisovaného organického oleje (např. sezamový nebo slunečnicový olej ) v ústech a po dobu 10 až 15 minut jej vtahujte sem a tam mezi zuby. Poté zpěněný a řídký olej vyplivněte, několikrát si vypláchněte ústa vodou a důkladně si vyčistěte zuby. Tento postup opakujte večer před spaním.
Podpořte svá játra
Játra jsou naším nejdůležitějším detoxikačním orgánem, proto byste jim měli věnovat zvláštní pozornost při všech detoxikačních opatřeních. K uvolnění a aktivaci jater hořké látky, jako je čerstvá vylisovaná šťáva z kořene pampelišky a artyčok, dobře osvědčený. Ke stimulaci regenerace jaterních buněk a jejich větší odolnosti vůči toxinům se doporučuje přípravek z ostropestřce.
Kurkuma na játra a dýchací cesty
Kurkuma je koření, které je jednou z nejúčinnějších potravin pro udržení nebo obnovu zdravých jater. Kurkuma díky kurkuminu, který obsahuje, chrání játra před toxiny a podporuje jejich regeneraci. Zároveň působí protizánětlivě, zachycuje volné radikály a chrání tak před oxidativním stresem. To znamená, že má také antialergický a antiastmatický účinek. Kurkumu můžete hojně používat jako koření, ale má špatnou biologickou dostupnost, takže pokud máte alergii, má smysl užívat kurkumu ve formě kapslí. Piperine (extrakt z černého pepře) se přidává do kapslí, což zlepšuje biologickou dostupnost kurkumy o přibližně 2000 procent (!).
Udělejte si pořádek ve střevech
Bez zdravého střeva se s alergií nevypořádáte, protože pokud vaše střevo není zdravé, váš imunitní systém nemůže být dostatečně posílen. Tělu chybí důležité živiny a životně důležité látky, protože nemocné střevo je již nedokáže plně využít. A znečišťující látky a odpadní látky nemohou opustit nemocné střevo dostatečně rychle nebo v plném rozsahu. Následky nemocného střeva trpí zejména imunitní systém. Prvním a nejdůležitějším opatřením k obnovení zdraví střev by proto měla být kúra na pročištění tlustého střeva. A čistka střev zbavuje střeva vrstev hlenu, starých výkalů a dalších škodlivých usazenin a vytváří tak prostředí, ve kterém imunitní systém může regenerovat plechovku. Také zdraví prospěšné bakterie se ve vyčištěném střevě konečně cítí opět příjemně, aby se patřičně rozmnožily a působily tak proti stávající dysbakterii.
Krok 1: Nejprve vyčistěte střeva
K pročištění střev potřebujete jednak přípravek, který dokáže uvolnit usazeniny na střevních stěnách a jednak takový, který naváže uvolněné zbytky, aby mohly být co nejrychleji vyloučeny pokud možno ve stolici. * Psyllium slupky a * Bentonite patří mezi nejúčinnější přípravky tohoto typu.
Psyllium (jemně mleté slupky psyllia) může vázat velké množství kapaliny, což jim dává silné bobtnavé vlastnosti. S jejich zvýšeným objemem „sweep“ Doslova čistí střevní stěny od trosek a toxinů, když procházejí trávicím systémem.
Bentonit je minerální jíl vulkanického původu, který má obrovské pojivové vlastnosti. Absorbuje usazeniny, toxiny a těžké kovy, které psyllium uvolňuje, takže mohou být nakonec vyloučeny střevy.
Dalším účinným opatřením pro alergiky může být střevní klystýr.
Vybudujte střevní flóru
Pro podporu růstu prospěšných střevních bakterií, jako jsou laktobacily a bifidobakterie k podpoře a obnovení rovnováhy střev flóra Existují různé způsoby, jak ji přinést. Zde je návod, jak můžete najít „dobré“ Na jedné straně střevní bakterie interagují s potravinami fermentovanými kyselinou mléčnou, jako Kysané zelí. To však funguje pouze v případě, že bylinku jíte syrovou.
Na druhou stranu střevní bakterie můžete užívat i ve formě * probiotických přípravků. Obsahují životaschopné mikroorganismy v kapslích a jsou také dostupné jako tekuté koncentráty.
Na rozdíl od probiotik neobsahují prebiotika žádné živé bakterie. Místo toho poskytují „krmivo“; pro zdraví prospěšné střevní bakterie, aby se mohly rychle množit. Takovým prebiotikem je např. Inulin.
Kombinace probiotika, které obsahuje všechny důležité laktobacily a bifidobakterie, s prebiotikem poskytuje vynikající podporu pro co nejrychlejší vybudování střevní flóry jako např B. inulin.
Probiotika se osvědčila v prevenci alergií
Mnoho vědeckých studií prokazuje pozitivní vliv probiotik na alergická onemocnění. Probiotické přípravky mají vynikající preventivní účinek v těhotenství a v kojeneckém věku.
Finská studie publikovaná v roce 2013 ukázala, že prebiotika a probiotika jsou zvláště vhodné přípravky pro prevenci neurodermatitidy nebo potravinových alergií ( –>). Bakteriální kmen, pro který jsou k dispozici nejpřesvědčivější důkazy o účinnosti, je bakterie mléčného kvašení Lactobacillus rhamnosus.
Pokud chcete užívat bakteriální přípravek na vybudování střevní flóry, měli byste se ujistit, že tento kmen obsahuje.
Probiotika jako terapie budoucnosti?
„ILSI Europe Probiotics Task Force“; zadala rozsáhlou revizi, ve které byly uvedeny všechny zaznamenané léčebné úspěchy, kterých bylo možné dosáhnout použitím probiotických bakterií u neurodermatitidy a alergické rýmy.
V důsledku toho autoři studie předpokládali, že „specificky vybrané probiotické bakteriální kmeny by se v budoucnu mohly stát účinnou zbraní v boji proti alergiím u některých alergických onemocnění.“( –> )
Odkyselte svůj organismus zásaditou stravou
Každá alergie je vždy doprovázena překyselením organismu. Proto ani detoxikace, ani střevní očista s následným budováním střevní flóry nemůže být dlouhodobě úspěšná, pokud je organismus nadále zakyselený. Na překyselení těla se podílí mnoho faktorů, ale nezdravá strava je určitě jednou z hlavních příčin.
Naše moderní strava, která je bohatá na sacharidy z cukru a bílé mouky, má vysoký podíl živočišných bílkovin z uzenin, masa a mléka (výrobků) a také hodně instantní produkty obsahují tělo rovnou do překyselení.
Proto byste měli v budoucnu učinit svou stravu zásaditou. Ale nemějte strach! V tomto případě se nemusíte bát žádné ztráty chuti nebo návalů hladu. Naopak! Budete se cítit pohodlněji než po dlouhé době. A tato práce je založena na následujících faktech:
Alkalická přebytečná dieta
- dodává vašemu tělu všechny živiny a životně důležité látky
- Umožňuje ústup chronických zánětů způsobených alergiemi
- podporuje vývoj zdravé střevní flóry a vytlačuje nežádoucí choroboplodné zárodky,
- posiluje váš imunitní systém a přivádí jej zpět do pořádku.
Jak vidíte, můžete jednoduše udělat dobře s dietou, která obsahuje přebytek zásaditých látek.
Odstraňte oblasti zánětu
Při alergických onemocněních jsou zánětem postižena mimo jiné kůže a oblasti sliznic, které přišly do kontaktu s histaminem. Syndrom netěsného střeva je také spojen se zánětlivými procesy. Proto je podpora, jako jsou protizánětlivé antioxidanty nebo vhodné rostliny, nesmírně užitečná.
Antioxidanty inhibují zánětlivé procesy
Antioxidanty, také známé jako lapače volných radikálů, jsou jediné molekuly schopné neutralizovat volné radikály způsobující zánět a tím je učinit neškodnými. Už víte, jak důležitá je tato vlastnost, zejména pro lidi náchylné k alergiím.
Koncentrovaný přísun vysoce účinných antioxidantů uvolňuje zátěž na váš imunitní systém a zároveň dává vaší tkáni příležitost k co nejrychlejší regeneraci.
Níže vám proto představíme mimořádně účinné antioxidanty, které vám mohou pomoci „uhasit“ zánětlivá ložiska ve vašem těle. umět.
OPC (oligomerní proanthokyanidiny)
OPC patří mezi sekundární rostlinné látky a jsou to např. obsažené v semenech a slupce modrých hroznů. V koncentrované formě jako doplněk stravy mají OPC antioxidační účinek, který je přibližně 20krát silnější než vitamín C.
Astaxanthin – super antioxidant na intolerance
Astaxanthin je nejsilnější dosud známý antioxidant. Proto mimořádně účinně podporuje tělo v boji s chronickými záněty.
Organická síra – MSM
Přestože tato sloučenina síry není přímo antioxidant, MSM stále působí protizánětlivě. To však není založeno na neutralizaci volných radikálů způsobujících zánět, ale spíše na tom, že inhibuje aktivitu některých zánětlivých mediátorů, tzv. prozánětlivých cytokinů. Ale MSM může udělat pro vaše zdraví mnohem víc. Lidé, kteří byli postiženi alergií typu 1 a ti, kteří trpěli potravinovou alergií, uvádějí, že se jejich alergické příznaky významně zlepšily jen několik dní po užití tobolek MSM.
To jistě není překvapivé, protože MSM se podílí na nespočtu tělesných procesů. Například zlepšuje funkci střev, zajišťuje zdravé střevní prostředí, podporuje tělo při detoxikaci atd. MSM tedy poskytuje nepostradatelnou pomoc jak pro játra, tak pro střeva a imunitní systém. A to je jen malý výňatek z toho, čeho může MSM celkově dosáhnout.
Rostlinné protizánětlivé léky
Existuje mnoho bylin, které lze použít k léčbě alergií, ale pamatujte prosím: použití určitých protizánětlivých rostlin nebo silných antioxidantů může být při léčbě alergie úspěšné jen částečně.
Abyste dosáhli skutečně přesvědčivého a trvalého výsledku, měli byste tato doporučení pokud možno integrovat do holistického konceptu. Mezi nejdůležitější opatření v tomto konceptu patří zásadotvorná dieta a očista střev s následným budováním střevní flóry.
Nyní vám ale nejprve představíme rostlinné protizánětlivé léky.
Olej z černého kmínu
Olej z černého kmínu se ukázal jako velmi účinný při léčbě alergických onemocnění, protože má protizánětlivé a antioxidační účinky. Posiluje imunitní systém, uvolňuje svaly průdušek při alergickém astmatu a odolává bakteriím, virům a plísním.
Kontryhel na sennou rýmu
Butterbur byl prokázán v různých studiích (přehled najdete například v tomto příspěvku na konferenci: Racionální Fytoterapie v praxi ORL) ( –> ) se osvědčila při alergických respiračních potížích, jako je senná rýma. Extrakt z kontryhelu byl stejně účinný jako konvenční antihistaminika, ale bez jejich vedlejších účinků.
Poznámka: Neužívejte kontryhel jako čaj, protože kořen obsahuje pyrrolizidinové alkaloidy poškozující játra. Tyto alkaloidy byly z tobolek odstraněny z lékárny.
Další užitečné léčivé rostliny
Následující léčivé rostliny se ukázaly jako užitečné při léčbě alergických onemocnění:
- Plicník indický (Adhatoda vasica): Působí protialergicky a protizánětlivě, uvolňuje průdušky, osvědčený proti senné rýmě a alergickému kašel (např. v homeopatických přípravcích z lékárny).
- Světlík lékařský (Euphrasia officinalis): Zmírňuje sennou rýmu a alergickou konjunktivitidu. Pijte 3x denně šálek bylinkového čaje ze světlíku.
- Yzop lékařský (Hyssopus offcinalis): Yzop je účinný i proti senné rýmě. Pijte 3x denně šálek bylinkového čaje z yzopu, ne však v těhotenství!
- Kopřiva dvoudomá (Urtica urens): Může zmírnit mnoho akutních alergických příznaků. V případě potřeby vypijte šálek čaje z kopřivových listů.
Přírodní sůl na sennou rýmu
Nyní vás pravděpodobně zajímá, protože jak by mohla být Sůl užitečná při senné rýmě? Odpověď zní: každodenním vyplachováním nosu slanou vodou, aby se pyl doslova „vyplavil“. Nebo přidejte 9 gramů přírodní soli do jednoho litru převařené vody a naplňte solný roztok do hrnce na vyplachování nosu nebo nosní sprchy.
Naučte se relaxovat
Tělo a duše od sebe nelze oddělit. To se odráží i v tom, že tělo zřetelně reaguje na psychickou zátěž. Zejména jako alergici víme, že alergické projevy se ve stresových fázích zhoršují. Z tohoto důvodu je vhodné, aby se každý alergik naučil relaxační techniku. Rozhodující pro úspěch tohoto opatření je však pravidelné používání této technologie. Můžete si vybrat mezi autogenním tréninkem, Progresivní svalovou relaxací podle Jacobsona, Jógou a podobné metody . S tolika možnostmi si určitě najdete relaxační metodu, která je pro vás ta pravá.
Celostní opatření pro alergie
Abyste se mohli s alergií natrvalo rozloučit, musíte nejprve uvést své tělo zpět do rovnováhy. K tomu je potřeba optimalizovat jídelníček, vyčistit střeva a vyrovnat střevní flóru, detoxikovat své tělo a obsahovat stávající zdroje zánětů. Naše doporučení proto zní:
1. Jezte stravu s nadměrným obsahem zásaditých látek. Touto dietou dodáte svému tělu řadu cenných živin a životně důležitých látek, na kterých závisí obnovení rovnováhy. Tato dieta také přispívá k odkyselení organismu, uvolňuje zátěž střev a působí protizánětlivě.
2. Proveďte střevní očistu a následně vybudujte střevní flóru.Toto opatření vede ke zdravému střevnímu prostředí, působí proti syndromu netěsného střeva, detoxikuje organismus, uleví játrům, posiluje imunitní systém a zvyšuje vstřebávání živin a životně důležitých látek nesmírně.
3. Pravidelně užívejte antioxidanty a přípravky na podporu jater, které umožňují ústup zánětlivých procesů, regeneraci poškozených sliznic a úlevu a tím posílení jater a imunitního systému.
4. Naučte se relaxovat. Nepodceňujte dopad relaxační metody, která je pro vás ta pravá, protože má také celostně pozitivní účinek, ze kterého může těžit vaše tělo I vaše duše.