Autofagocytóza je jiné slovo pro detoxikaci
Jakmile se řekne slovo „toxiny“ nebo „detoxikace“, nejsou daleko pochybovači (většinou z řad konvenční medicíny) a kontrují: „Nic takového jako toxiny neexistuje.“ Ve skutečnosti by to nikdo neměl vědět. Více o detoxikaci než u lékařů. Protože k detoxikaci dochází neustále v každé jednotlivé buňce v těle. Říká se tomu autofagocytóza nebo autofagie.
A to, co naturopatie radí po tisíce let (pročišťovat – ať už v případě nemoci nebo preventivně!), si nyní pomalu, ale jistě nachází cestu do konvenční medicíny. Protože vědci – stejně jako vědci z University of Warwick v listopadu 2017 – stále více narážejí na důležitost správně fungující autofagie. Pokud by se do terapie chronických onemocnění zařadila aktivace vlastní detoxikace buňky, dalo by se podle vědců tato onemocnění léčit úspěšněji, nebo ještě lépe, dalo by se jim předcházet.
Čím lépe se buňka dokáže detoxikovat, tím je člověk zdravější
Autofagie popisuje zcela normální proces uvnitř každé buňky. Buňka se samostatně zbavuje nebo recykluje metabolický odpad a škodlivé látky. Výsledkem je čistá, fungující buňka a zdravé tělo. Pokud je však proces autofagie narušen, v buňce se hromadí znečišťující látky a odpadní materiály („ strusky “). Buňka onemocní, může dokonce degenerovat – a člověk onemocní.
Pokud by existovaly způsoby, jak udržet autofagii v chodu, pak by tato opatření mohla enormně pomoci při léčbě nemocí a samozřejmě v jejich prevenci.
Pokud je autofagie narušena, lidé onemocní
Vyšetřování Dr. Ioannis Nezis ( Warwick’s School of Life Sciences ) ukazují, že narušená autofagie vede k zánětu tkáně, což zase zvyšuje náchylnost k nemocem – zejména ve střevě. Zejména u střevních onemocnění, jako jsou: Například syndrom dráždivého tračníku, rakovina tlustého střeva, Crohnova choroba a ulcerózní kolitida. Znalost této souvislosti by vedla k mnohem efektivnějším možnostem léčby – říká Nezis – protože lékaři pak mohou řešit příčinu těchto onemocnění a doporučit opatření, která regulují a aktivují autofagii. Tímto způsobem se sníží zánět a zabrání se střevním onemocněním.
Jak můžete aktivovat autofagii?
Kdo čeká absolutní zasvěcený tip, bude zklamán. Protože opět je to zejména zdravá strava bohatá na životně důležité živiny, která může vést ke správně fungující autofagii.
1. Potraviny s vysokým obsahem spermidinu aktivují autofagii
Dr. Nezis vysvětluje, že některé potraviny mohou stimulovat autofagii, protože obsahují určité přírodní látky (zejména spermidin), které aktivují samočistící proces buňky. Mezi tyto potraviny patří:
- Grapefruity
- Červené hrozny
- Hrušky
- Houby
- Čočky
- Sójové boby
- Zelený hrášek
Všechny tyto potraviny by měly být začleněny do vašeho osobního jídelníčku. Podporují detoxikaci organismu a – podle Dr. Nezis – tím pomáhá předcházet zánětům a střevním onemocněním.
Autofagie čistí tělo až do mozku
Biofyzik Thomas Finkenstädt pro RP Online v říjnu 2016 vysvětlil, že tento způsob likvidace odpadu v těle je jedním z nejzdravějších procesů v organismu, který tělo čistí až k nervovým buňkám v mozku. Autofagie je „jeden z hlavních inhibičních procesů degenerativních onemocnění, jako je rakovina, Alzheimerova choroba a kardiovaskulární onemocnění“. –>
Zejména rostlinné bílkoviny ze sóji a pšenice stimulují autofagii, zatímco živočišné bílkoviny z kravského mléka ji inhibují. K výše uvedenému seznamu od Dr. Nezis, Finkenstädt uvádí mimo jiné následující, které jsou také považovány za extrémně bohaté na spermidin:
- Zelená fazole
- Brokolice
- Mango
- Pšeničké klíčky a pšeničné otruby
Lidi starší sto let jsou přecpaní spermidinem
Spermidin je dlouho považován za látku proti stárnutí, což zkoumá zejména tým vědců pod vedením profesora Franka Madea, výzkumníka stárnutí a molekulárního biologa na univerzitě v Grazu. První studie o život prodlužujícím účinku spermidinu se objevila v roce 2009 a profesor Madeo pro Welt Kompakt 27. dubna 2017 vysvětlil: „Koncentrace spermidinu s věkem klesá.“
Welt Kompakt pokračuje: „Zatím nevíme, proč tomu tak je. Existuje předpoklad, který pochází ze studií o stoletých lidech: Podle Madea jsou lidé, kteří se dožívají vysokého věku, „až po okraj naplněni spermidinem“. –>
2. Cvičení podporuje autofagii
Aktivace autofagie může být také důležitým důvodem, proč je cvičení považováno za tak zdravé. Protože každý, kdo hodně cvičí, opakovaně uvádí své buňky do stavu nedostatku živin. Tento stav dočasného nedostatku můžete podpořit tím, že dvě hodiny po cvičení nebudete nic jíst.
3. Kurkumin podporuje autofagii
Rostlinná látka kurkumin z kurkumy (kurkuma) může také zřejmě stimulovat autofagii. Z různých experimentálních experimentů již víme, že kurkumin může chránit ledviny před poškozením. Tento ochranný účinek je připisován především protizánětlivým a antioxidačním vlastnostem kurkuminu, protože těžké kovy vedou ke zvýšenému oxidačnímu stresu a ztrátě buněčných antioxidantů.
Studie nyní ukázaly, že těžké kovy mají také škodlivý účinek, protože také potlačují autofagii, která vede k poškození buněk. Proto – jak napsali vědci z National Autonomous University of Mexico v červenci 2019 – přírodní látky (jako je kurkumin), které jsou schopny obnovit autofagii, představují slibnou novou terapeutickou strategii pro poškození ledvin způsobené těžkými kovy –>
4. Přerušovaný půst aktivuje autofagii
Autofagii lze také výjimečně dobře stimulovat pomocí přerušovaného půstu. Touto formou výživy si zajistíte dlouhé přestávky v jídle, přičemž se prodlouží zejména doba nočního půstu.
To například znamená: večeříte brzy a snídáte pozdě nebo vůbec. To má za následek fázi nočního půstu, která ideálně trvá 16 hodin nebo i déle, např. Pokud například skončíte s večeří v 18 hodin a sníte své první jídlo až v 11 hodin následujícího dne.
Pokud stále nesvačíte, nejíte pozdě večer a brzy ráno zase nesnídáte, pak v buňkách pravidelně dochází k hladu. To je právě okamžik, kdy stále více začínají zpracovávat vlastní odpad a spalovat energii – a kde není odpad, není nemoc.
Nevíme však přesně, po kolika hodinách půstu autofagie skutečně nastartuje. K tomu může dojít již po osmi hodinách nebo dokonce po dvanácti hodinách. Každý, kdo praktikuje přerušovaný půst, obvykle trvající hodně přes 12 hodin, je rozhodně na bezpečné straně. A pokud si uvědomíte, že přerušovaný půst je také považován za pomoc proti rakovině, cukrovce a zvýšené hladině cholesterolu, pak stojí za to vyzkoušet tento výživový rytmus několika způsoby.
Vyvarujte se prosím nejčastějších chyb při přerušovaném půstu!