Pokud hledáš další chutné recepty a nejnovější trendy ve zdravém životním stylu, jednoduše se přihlaš k odběru našeho bezplatného newsletteru.
Pro vydatnou pomazánku se svěží notou se ráno vyplatí vstát. Chutné nejen k snídani. Lze také kombinovat jako dip s mnoha pokrmy.
Ingredience na 4 porce
125 g cizrny, sušené*
30 g olivového oleje, lisovaného za studena
4 stroužky česneku
2 lžíce pistácií
155 ml vody, studené
1 bio citron
2 lžíce tahini (sezamová pasta)
¾ lžičky kmínového prášku
Sůl a pepř z mlýnku
*Namočte cizrnu přes noc ve velkém množství vody. Případně můžete použít i 250 g zavařované cizrny.
Nutriční hodnoty na porci: Kalorie 210 kcal, Sacharidy 11 g, Bílkoviny: 7 g, Tuk: 14 g, Vláknina: 5 g
1. krok
Cizrnu sceďte v sítu, důkladně propláchněte a vařte v hrnci s velkým množstvím vody 1,5 – 2 hodiny do změknutí. Mezitím děrovanou lžící seberte vzniklou pěnu a v případě potřeby přidejte horkou vodu. Poté přelijte přes sítko a nechte okapat. Odeberte 1 polévkovou lžíci cizrny a dejte stranou na malý talíř.
2. krok
Mezitím rozehřejte malý kastrol s 30 g olivového oleje na středně vysokou teplotu; 5 stroužků česneku oloupeme a nasekáme nahrubo. Hrnec stáhneme z plotny, do rozpáleného oleje přidáme kousky česneku a necháme louhovat. V hmoždíři nahrubo rozdrťte 2 lžíce pistácií .
Polovinu cizrny rozmixujte najemno s trochou vody (ze 155 ml ) v mixéru . Poté přidejte druhou polovinu se zbývající vodou a česnekovým olejem, stejně jako několik kousků a znovu rozmixujte. Nyní může mít hmota jemnou strukturu; nemusí to být úplně hladké. Poté nalijte do misky.
3. krok
Nastrouhejte kůru z citronu a vymačkejte 2 lžíce šťávy; Obojí přidejte do mísy spolu se 2 lžícemi tahini a promíchejte. Okořeníme ¾ lžičky kmínu a důkladně promícháme; dochutíme solí a pepřem .
Naaranžujte hummus, podávejte ozdobený trochou česnekového oleje a kousky , zbylou cizrnou a drcenými pistáciemi.
Mrkněte i na naše další vegánské recepty. Co třeba vlastní čokoláda nebo margarín?