mastný burgr s bulkou a porce hranolky s omáčkou na talíři

Nezdravé potraviny: 9 nejškodlivějších potravin

Seznam nezdravých potravin

Dnes je považováno za nezdravé toto a zítra tamto. A není neobvyklé, že lidé tvrdí, že co bylo nezdravé včera, je najednou extrémně zdravé nebo naopak. Už se nenechte zmást. A především se přestejte nechat vést k tomu, že k potěšení je třeba „hřešit“, tedy jíst nezdravé potraviny. Skutečný požitek je možný pouze s potravinami, které dodají vašemu tělu sílu a energii, nikoli s průmyslovými produkty, které zatěžují a oslabují váš organismus. Domnělé potěšení, které si myslíme, že pociťujeme, když jíme nějaká nezdravá jídla, je spíše uspokojením určitého druhu závislosti.

Devět nezdravých potravin

Zatímco tedy existují potraviny, které i přes své nevýhody mohou mít i výhody pro naše zdraví (vejce, maso, celozrnné výrobky atd.), existuje devět potravin, které mají pouze nevýhody – kromě výrobce, kterého také přinášejí samozřejmě spoustů výhod.

Nezdravých potravin je však tolik, že následující hitparáda devíti nezdravých potravin představuje pouze ty nejběžnější nezdravé potraviny.

1. Bílá mouka a výrobky z bílé mouky

Bílá mouka, bílé pečivo, těstoviny z bílé mouky, sušenky z bílé mouky atd. jsou téměř bez vitamínů a také téměř bez minerálních látek. Zároveň jsou dost energeticky vydatné, tedy kalorické. Proto v této souvislosti hovoříme o prázdných kaloriích. Naplňují naše žaludky, aniž by poskytovaly potřebné mikroživiny.

Zároveň naše tělo potřebuje vitamíny a minerály, aby bylo schopno trávit a metabolizovat výrobky z bílé mouky. Vzhledem k tomu, že výrobky z bílé mouky tyto látky neposkytují, musí být potřebné mikroživiny odcizeny z vlastních zásob těla, což může v dlouhodobém horizontu vést k nedostatku – v závislosti na zbytku stravy.

Ve většině případů bílá mouka pochází ze zrn obsahujících lepek, hlavně pšenice. Lepek má však řadu negativních účinků na naše zdraví, nejen na střeva, ale také na naši duševní výkonnost.

V neposlední řadě je bílá mouka koncentrovaný sacharid, který se v těle přeměňuje na cukr. Tato okolnost dostává slinivku pod obrovský tlak, protože musí opakovaně uvolňovat velké množství inzulínu, aby se cukr dostal do buněk a snížila se hladina cukru v krvi. Výsledkem může být cukrovka.

Výkyvy hladiny krevního cukru se též často vyskytnou, kdy na jedné straně jsou vysoké hodnoty a na straně druhé fáze nízkého krevního cukru. Kolísání krevního cukru je však považováno za přispívající příčinu chuti k jídlu, obezity, akné, hormonálních poruch a obecně chronických zánětlivých onemocnění.

Místo bílé mouky je lepší zvolit mouku celozrnnou, ideálně čerstvě namletou. Pokud dáváte přednost špaldové místo pšeničné, vyzkoušejte bezlepkové mouky, třeba i ořechové a používejte častěji bezlepkové přílohy, jako je polenta, quinoa, pohanka atd.

2. Bílá rýže

Bílá rýže (leštěná rýže) je také téměř čistá, tedy izolované a koncentrované sacharidy, ze kterých byla při loupání zrnka rýže odstraněna velká část cenných mikroživin. Bíla rýže přináší metabolismu tedy problémy podobně těm, které jsme popsali u bílé mouky.

Celozrnná rýže (= hnědá rýže) je dobrou alternativou. Poskytuje minerály, vitamíny a vyváženou hladinu krevního cukru.

3. Konvenční polotovary

Většina komerčně připravených jídel obsahuje různé přísady, které by stejný pokrm, pokud by byl připraven čerstvý, ani nezačal potřebovat. To je zcela normální. Hotová jídla totiž musí dlouho vypadat dobře a mít dlouhou trvanlivost.

Průmyslová hotová jídla se přitom většinou nepřipravují z kvalitních surovin, které byste mohli použít VY, kdybyste vařili stejné jídlo čerstvé. Samozřejmě, že k bramborovému pokrmu si koupíte čerstvé brambory a ne bramborovou mouku a k dezertům si koupíte čerstvé ovoce a ne pár kapek jablečného nebo jahodového aroma. 🙂

V kuchyni také nebudete používat průmyslově zpracované a hydrogenované oleje a tuky, protože se chcete vyhnout trans-tukům. Používejte raději kvalitní, za studena lisované oleje.

Předvaření a ohřívání jídla nemusí být ideální pro nutriční potenciál. Hotová jídla jsou většinou předvařená, takže je stačí jen rychle ohřát. Tradiční hotová jídla, jako třeba rybí prsty nemají nic společný se zdravým vařením. Je lepší si jídlo připravovat sam z čerstvých surovin. V případě potřeby – pro dny, kdy se musí věci dělat rychle – vybírejte alespoň kvalitní hotová jídla nebo polotovary od bioprodejců.

4. Popcorn do mikrovlnné trouby

Tato položka rychlého občerstvení je jednou z nejoblíbenějších svačin mezi filmovými fanoušky a dalšími lidmi, kteří mají chuť na sladké nebo slané – ale popcorn z mikrovlnné trouby je jedním z nejnezdravějších jídel, které můžete jíst. Kukuřice má vysoký obsah sacharidů, má hodně soli (v případě slaného popcornu) nebo hodně cukru či sladidel (v případě sladkého popcornu) a občas se dochucuje diacetylem, který může napadnout vaše plíce.

Pokud rádi jíte popcorn každou chvíli, pak je nejlepší použít ekologicky vypěstovanou kukuřici, kterou si můžete doma na pánvi proměnit v popcorn a poté tento popcorn doladit zdravými přísadami, jako je kokosový olej a bio máslo a přírodní sůl.

5. Uzeniny a masné výrobky s dusitany

Uzeniny, klobásy, párky v rohlíku, slanina a mnoho dalšího masa a uzenin, které dostanete v supermarketech, často obsahují velké množství dusitanu sodného a dalších chemických konzervačních látek, které mohou způsobit srdeční onemocnění a rakovinu. Pokud chcete jíst maso, držte se nekonzervovaného masa, které je bez dusitanů. V tomto případě by bylo nejlepší, kdybyste mohli používat i masné výrobky z ekologických farem (od zvířat krmených trávou).

6. Seitan

Seitan je jiný výraz pro lepek. Seitan je čistý lepek, který se vyrábí z bílé pšeničné mouky tím, že se z ní zbaví škrobu a nakonec zůstane jen lepek. Seitan se často používá k výrobě náhražek masa, např. s vegetariánským gulášem, vegetariánskými uzeninami, vegetariánskými klobásami atd. O nevýhodách Seitanu jste se již dozvěděli pod bodem 1 výše.

Pokud kupujete vegetariánské náhražky masa, pak je lepší zvolit ty z lupinového proteinu, zeleniny, jackfruitu nebo bio tofu.

7. Tradiční proteinové a energetické tyčinky

Vzhledem k tomu, jak jsou energetické a proteinové tyčinky často propagovány, můžete si téměř odpustit, že si myslíte, že tyto produkty jsou vynikajícími doplňky zdravé výživy. Bohužel ve většině případů tyto tyčinky již neobsahují nic přírodního. Skládají se především z průmyslově zpracovaných sójových nebo mléčných bílkovin, rafinovaného cukru, sladidel, hydrogenovaných tuků (trans-tuků), umělých aromat a dalších škodlivých přísad, které mohou přispívat k rozvoji chronických onemocnění.

Je proto lepší přejít na energetické tyčinky nebo energetické kuličky od bioprodejců. Ve většině případů se přednostně skládají z ořechů, semínek, sušeného ovoce a ničeho jiného. Tyčinky tohoto typu lze také snadno vyrobit sami. A pokud si myslíte, že potřebujete extra porci proteinu, pak si do domácích proteinových tyčinek přimíchejte organický a čistě rostlinný rýžový protein nebo konopný protein nebo základní protein z lupiny – a budete kompletně zásobeni vysoce kvalitními proteiny.

8. Konvenční sladkosti

Podobně jako u proteinových tyčinek je situace u všech konvenčních sladkostí. Sladkosti ve skutečnosti neobsahují nic – kromě oříšků – co by pro nás mohlo být byť jen vzdáleně užitečné nebo zdravé.

Seznam obsahu oblíbené čokoládové tyčinky může vypadat nějak takto:

  1. Cukr
  2. Arašídy
  3. Glukózový sirup
  4. Sušené odstředěné mléko
  5. Kakaové máslo
  6. Kakaová hmota,
  7. Slunečnicový olej
  8. Laktóza
  9. Čistý máslový tuk
  10. Rostlinný tuk
  11. Syrovátkový prášek
  12. Sůl
  13. Emulgátor sójový lecitin
  14. Proteinový prášek
  15. Vanilkový extrakt
  16. Hydrolyzovaný mléčný protein.

Máme tedy izolované sacharidy (cukr, sirup, laktóza), průmyslově zpracované bílkoviny, pravděpodobně lecitin z geneticky modifikovaných sójových bobů a tuky, které byly z výrobních důvodů silně zpracovány, načež vzniklo určité množství trans-tuků. Kdo by chtěl něco takového jíst?

Když se na tuto čokoládovou tyčinku podíváte blíže, zjistíte, že váží těsně pod 60 gramů a má dobrých 500 kalorií, což je tolik jako vydatná, ale zdravá snídaně. Zatímco snídaně vás zasytí na dalších pár hodin a dá vám vše, co potřebujete na půl dne, tyčinka vám kromě škodlivých látek, které jsou pro tělo stresující a chuti do hodiny, nedá nic.

 

Konvenční sladkosti jsou tedy extrémně nezdravé. To ale neznamená, že si odteď nemůžete pochutnat na ničem sladkém. Rozhodně ne! Jde o to, abyste si své cukroví pečlivě vybírali (v bio obchodech) nebo si je v budoucnu sami vyráběli z kvalitních surovin. Například zdravou čokoládu z kakaového másla, bio kokosového oleje, kakaa, medu (nebo jiného bezpečného sladidla), trošky vanilky a na přání i oříšků zvládnete vyrobit do půl hodiny.

9. Nealkoholické nápoje

Nealkoholické nápoje obsahují buď cukr, umělá sladidla a náhražky cukru nebo glukózo-fruktózový sirup. V závislosti na odrůdě jsou navíc plné umělých příchutí a povzbuzujícího kofeinu. S kyselinou fosforečnou, kterou obsahují, poškodí nejprve vaše zuby a následně acidobazickou rovnováhu a tím i celý váš organismus.

Změň svůj život! Nyní!

I když nahradíte své denní množství nealkoholických nápojů neperlivou vodou, můžete zaznamenat znatelné zlepšení své pohody. Protože vaše tělo je ušetřeno spousty škodlivých látek a místo toho má najednou k dispozici dostatek vody k vyplavení může používat strusky. Tichá voda se vám samozřejmě zpočátku nelíbí. To je jedno. Držte se toho! Po pár dnech si na to zvyknete – a když znovu sáhnete po cole nebo jablečném střiku, najednou si uvědomíte, že to pro vás není vůbec dobré. Pokud pak postupně omezíte zbývajících osm nezdravých potravin nebo je úplně zakážete ve svém jídelníčku a zároveň budete jíst stále více těch opravdu nejzdravějších potravin, budete se divit, jak se váš život rázem změní.

Výživové poradenství – usnadněte si zdravé stravování

Někdy se vám nedaří skutečně dodržet změnu jídelníčku. Znovu se vrátíte, jíte příliš mnoho sladkostí, příliš mnoho svačin, příliš mnoho pečiva a těstovin a příliš málo zeleniny. Možná proto, že kolegové jedí nezdravé jídlo, které je nakažlivé, nebo proto, že rodina nechce jíst zdravě .

V tomto případě je výživové poradenství velmi dobrý nápad. Výživový poradce vám nejen vytvoří výživový plán, který vám bude vyhovovat a poskytne vám rady a podporu, ale také vás bude motivovat k tomu, abyste se nenechali ovlivňovat okolím a odradili vás od vašich dobrých úmyslů.

Po nějaké době – až budete štíhlejší a aktivnější a budete se s novým jídelníčkem cítit lépe – vás ostatní najednou ovlivní a budou se o vaši zdravou stravu zajímat stále více. Protože nezdravé stravování už vlastně není populární.

Důležitá poznámka

Tento článek byl napsán na základě současných studií (v době publikace), ale nelze jej použít pro vlastní diagnostiku nebo samoléčbu a nenahrazuje návštěvu vašeho lékaře. Jakékoli opatření (ať už z tohoto či jiného našeho článku) proto vždy nejprve proberte se svým lékařem.

Pomoz svým přátelům a pošli to dál