Obezita
Nadváha a další přibírání na váze nelze kontrolovat tím, že budete méně jíst a více cvičit. Mnohem důležitější je konzumace správných potravin, které nebyly pozměněny moderními zemědělskými metodami a průmyslovými procesy zpracování.
Americký dokumentární film „Super Size Me“ sleduje experiment mladého muže, který chtěl zjistit, co by se stalo, kdyby celý měsíc jedl každý den fast food. Morgana Spurlocka lze vidět jíst třikrát denně u mekáče a to po dobu 30 dnů. Jak příběh postupuje, dozvídáme se stále více o rostoucím problému nadváhy a obezity ve Spojených státech. Mezitím se provádí důkladné zkoumání fyzických, duševních a emocionálních následků způsobených přílišnou konzumací rychlého občerstvení.
Obezita a nadváha způsobená rychlým občerstvením
Jak týdny ubíhají, Spurlock onemocní a velmi rychle přibírá na váze. Stává se ještě těžším a nemocnějším, než jeho lékařský tým očekával. Nyní vyvstávají následující tři otázky:
- Je to skutečně konzumace rychlého občerstvení, která je zodpovědná za současný dramatický nárůst obezity?
- Čím je pro nás rychlé občerstvení tak nezdravé?
- Hrají roli i další faktory?
Obezita samozřejmě není jen americký problém. Patologická (nezdravá) nadváha se šíří stále rychleji po celém světě. Současné odhady ukazují, že na celém světě žije jedna miliarda dospělých s nadváhou, z nichž 300 milionů trpí obezitou.
ZDRAVÉ NOVINKY ZDARMA
Zajímavé novinky o zdraví, výživě a životním stylu jednou měsíčně. Zdarma a lze je kdykoli zrušit.
Počet lidí s nadváhou se za 20 let zdvojnásobil!
Jen ve Spojených státech se počet lidí s nadváhou za posledních 20 až 25 let zdvojnásobil. Současné odhady naznačují, že 30 procent obyvatel USA trpí obezitou a 65 procent má nadváhu. K srovnání, v České republice trpí nadváhou 60% populace.
Vzhledem k tomu, že americká kultura je jedním z největších vývozních artiklů západního světa, není překvapením, že se její chování – stejně jako její zdravotní problémy – rychle šíří po celém světě. V jiných zemích, jako je Rusko, Německo a Česká republika, se míra obezity dospělých pohybuje mezi 23 a 26 procenty.
Obezita a nadváha u mladých lidí
V Austrálii má nadváhu asi 20 procent celé dospělé populace, ve Velké Británii a Kanadě se tato míra blíží 15 procentům. Vzhledem k tomu, že také prudce přibývá mladých lidí s nadváhou a dětí, čísla budou stále stoupat. Odhaduje se, že jen ve Spojených státech je 22 milionů dětí mladších pěti let klinicky obézních. To je dvakrát tolik než v roce 1980. Čísla u mladých lidí jsou ještě více alarmující, protože se od roku 1980 ztrojnásobili, z tehdejších pěti procent na dnešních 16 procent.
Důsledek nadváhy: chronická onemocnění
Světová zdravotnická organizace (WHO) si je vědoma problému patologické obezity. Říká, že mnoho vážných chronických onemocnění spojených s obezitou stojí svět miliardy dolarů na zdravotní péči a ztrátě pracovní doby. Obezita je hned po kouření na seznamu příčin, kterým lze předejít.
Obezita je hlavním rizikovým faktorem arteriosklerózy, cukrovky a rakoviny – nemocí moderní industrializované společnosti. Riziko srdečního infarktu, mrtvice a deprese – nemluvě o mnoha méně závažných onemocněních, jako je degenerace kloubů a zánět žaludku – je také mnohem vyšší u lidí s nadváhou.
Ve filmu Spurlock z tohoto problému jasně viní průmysl rychlého občerstvení. Opakuje současné dogma o obezitě, ale tuto úvahu už známe:
- Za prvé, říká, jíme příliš mnoho jídla, příliš mnoho kalorií.
- Za druhé, jíme příliš mnoho tuku.
- Za třetí bychom se dostatečně nehýbali. Tato vysvětlení jsme slyšeli znovu a znovu.
Nemůžeme si to dostat do mozku? Nesnažíme se dost? Nebo je problém někde jinde?
Přesvědčení o obezitě
Zde je seznam běžných názorů na obezitu:
- Obezita je důsledkem přejídání (příliš mnoho kalorií).
- Obezita je důsledkem nadměrného příjmu tuků. Tuk tě dělá tlustým.
- Obezita je důsledkem nedostatku vůle a slabosti charakteru.
- Obezita je genetická predispozice a nedá se s ní nic dělat.
- Obezita je způsobena pouze nedostatkem fyzického pohybu.
Není to jen chyba hamburgerů
Rychlé občerstvení a sladkosti nejsou zdravé a nepochybně přispívají k obezitě. Podíl Čechů, kteří pravidelně navštěvují fastfoody, se pohybuje kolem 20 procent, zatímco podíl Čechů s nadváhou se již blíží 61 procentům. Samotné řetězce rychlého občerstvení nejsou zodpovědné za rozšířenou obezitu.
Supermarkety prodávají pouze plniva
Bývaly doby, kdy jídlo v supermarketech (které jste pak používali k přípravě jídla doma) bylo mnohem kvalitnější než to, co jste dostali v restauracích rychlého občerstvení. Dnes musíte mít v supermarketu oči otevřené a dobré jídlo najdete vlastně jen v čerstvé části (ovoce a zelenina) a v bio (cereálie, vegetariánské pomazánky, celozrnné těstoviny, hnědá rýže atd.).
Doporučujeme: Kůra z bílé vrby
Kbelíková teorie
Populární vysvětlení příčiny patologické obezity je založeno na „teorii kbelíků“. Tato hypotéza říká, že lidské tělo je jako vědro: jídlo, které jíte, naplní vědro a pohyby, které děláte, jej vyprázdní. V důsledku toho lidé, kteří přibírají na váze, přeplní svůj kbelík a podsypou jej. Takže: Moc jíme a málo cvičíme. Ale je to mnohem víc než jen to!
Potřeby těla jsou ignorovány
Tato teorie kbelíků předpokládá, že se všemi kaloriemi lze zacházet stejně, že všechny by měly stejné účinky na zdraví a nemoci. Zapomíná ovšem brát v úvahu rozdíly mezi zdravým a nezdravým jídlem.
Zanedbává rozdíly v kvalitě spojené s jednotlivými kategoriemi potravin. Ignoruje skutečné potřeby lidského těla. A především ignoruje všechny další komplikované faktory, které se spolu s příliš velkým množstvím jídla a nedostatkem pohybu podílejí na rozvoji chorobné obezity.
Funkční poruchy a patogenní procesy
Teorie kbelíků předpokládá, že když se u někoho objeví obezita, všechny normální tělesné procesy jsou nedotčené a fungují správně, ale nezdá se, že by tomu tak bylo. Musíme odmítnout myšlenku, že chorobná obezita je výsledkem normálních fyziologických mechanismů. Aby si tělo vytvořilo tyto patologické nahromadění doprovázející nadváhu, musí fungovat v jiném provozním režimu než normálně.
Skoro to vypadá, jako by se tělo nacházelo v jakémsi režimu přežití a vytváří typ s nadváhou jako poslední pokus o udržení života v neobvykle drsných podmínkách, vnitřních i vnějších. Podílejí se jistě různé funkční poruchy, hormonální a metabolické abnormality a patogenní vlivy. Věří se, že žádný normální zdravý člověk nemůže získat nadváhu jednoduše tím, že mu dovolí příliš mnoho jíst a příliš málo cvičit.
Faktory, které hrají při obezitě klíčovou roli
Mezi další možné faktory, které podporují rozvoj obezity, patří mnohočetné nutriční nedostatky, dysfunkční orgánové systémy, nevyvážená endokrinní a hormonální činnost, závislost, deprese, vyčerpání, syndrom vyhoření a pocity psychické a duchovní prázdnoty.
Pouhé říkat člověku s nadváhou, aby méně jedl a více cvičil, je příliš zjednodušující, než aby bylo možné tento složitý stav efektivně zvládnout. A přesně tam se nacházíme. Je nezbytné provést holistické hodnocení, které zahrnuje všechny aspekty, se kterými se potýkáme. Lidé mají nadváhu z různých důvodů, nebo ještě lépe v důsledku více faktorů. Je tuk problémem, pokud máte nadváhu?
Samozřejmě je potřeba kontrolovat i dnešní potraviny:
Které potraviny jíme více a které méně?
Způsobuje konzumace tuku skutečně nadváhu a tloustnutí?
Lidé vždy konzumovali hodně tuků nebo olejů. Některé kultury získávají 70 procent svých kalorií z tuku a toto se opakuje z generace na generaci po tisíce let. Proč bychom s tím teď měli mít tak velký problém? Vždy jsme ve stravě konzumovali tuky – to se nezměnilo. Co se změnilo, je druh tuku, který jíme.
Například spotřeba máslového tuku v průběhu let neustále klesá. Spotřeba extrémně zdravého kokosového oleje také rychle klesla ve srovnání s několika desetiletími dříve. Důvodem byly negativní kampaně potravinářského průmyslu.
Naproti tomu spotřeba nekvalitních rostlinných olejů explodovala – nepochybně kvůli tomu, že tyto oleje (zejména hydrogenované a částečně hydrogenované oleje) jsou hlavními složkami balených potravin, které kupujeme v supermarketech.
Další pochybnou přísadou, která se často vyskytuje vedle rostlinných tuků, je kukuřičný sirup s vysokým obsahem fruktózy (HFCS, high-fructose corn sirup, který se používá ve většině nealkoholických nápojů v USA). Konzumujeme více těchto dvou potravinářských přídatných látek než kdykoli předtím.
Tělo potřebuje správné tuky
Správná směs kvalitních nasycených a nenasycených tuků je nezbytná pro zajištění správného fungování těchto propojených struktur. Pokud tomu tak není, tělo zabuduje další dostupné molekuly tuku. U lidí s nadváhou obsahuje buněčná membrána degenerovanou směs tukových molekul.“
Krátkodobým důsledkem toho je, že buňky již nefungují správně. Membrána již nemůže fungovat jako selektivní hranice a umožňuje vstup všem možným látkám aby cirkulovaly v krevním řečišti, do buňky. Jak se tukové buňky zvětšují, umožňují, aby se nesprávné lipidy zhromáždily ještě více.
V tukové tkáni se zhomáždí toxický odpad
Zdravé složky, jako je enzym lipáza, který štěpí molekuly tuku, již nejsou přítomny. Tuk sám o sobě může fungovat jako úložiště látek rozpustných v tucích a mnoho toxinů z životního prostředí, kterým jsme vystaveni, je rozpustných v tucích: jsou „mastné“ na rozdíl od „vodnatých“. V důsledku toho se tento toxický odpad zhromáždí v tukové tkáni a ukládá se tam neomezeně dlouho. Tuk má schopnost syntetizovat své vlastní potenciálně toxické látky:
Estrogen je například produkován v tukové tkáni mužů a žen. Zatímco zdravá rovnováha estrogenu je pro zdraví nezbytná, nadprodukce v těle může způsobit nejrůznější potíže. Estrogen podporuje růst a tvorbu tkáně, takže je pravděpodobnější, že váže tuk v těle. Ale také podporuje růst nádorů.
Obezita v důsledku degenerace nabídky potravy
Za všechny naše neduhy nemůžeme vinit jen fast food. V dnešních supermarketech jsou normou potraviny vyrobené výhradně z průmyslově vyráběných materiálů. Uměle vyrobené přísady, jako jsou hydrogenované a částečně hydrogenované oleje, které byly v mnoha studiích spojovány s různými chronickými onemocněními, jako je cukrovka, rakovina a obezita, se nacházejí téměř ve všech předpřipravených potravinách.“ Nechybí ani konzervační látky, zvýrazňovače chuti a sladidla.
Je těžké najít v supermarketu produkty, které neobsahují cukr nebo vysoce koncentrovaný kukuřičný sirup. Geneticky modifikované organismy jsou nyní běžné a jsou obsaženy v odhadovaných 70 procentech všech zpracovaných potravin.
Zdá se, že zemědělský průmysl necítí žádné výčitky svědomí navzdory nekonečné manipulaci s našimi dodávkami potravin, přičemž do budoucna se plánuje ještě více. Dokud si tyto skutečnosti nebudeme vědomi a nebudeme se jimi zabývat, bude průmysl nadále prodávat produkty, ze kterých má největší zisk.
Pro výrobce zdraví nehraje žádnou roli
Zdá se, že zdraví spotřebitele vůbec nehraje roli, pouze marketingové strategie a manipulace, které nám chtějí tento odpad prodat jako zdravé.
Zdá se, že mnoho lidí, kteří nakupují a konzumují potraviny ze zemědělského průmyslu, neví, jak se tyto potraviny ve skutečnosti vyrábějí. Není náhodou, že tyto informace jsou veřejnosti zatajovány.
Opět se hledají regionální produkty
V posledních letech však roste zájem o lokálně pěstované produkty, které jsou vyráběny s ohledem na spotřebitele, takže je nemusíte hledat daleko. Mnoho měst má „farmářské trhy“, kde místní výrobci prodávají své potraviny přímo.
Psychologické aspekty obezity
Jednou z největších psychických složek obezity je závislost. Lidé jedí ze zcela jiných důvodů: pro zábavu, pro pohodlí, jako náhražka sexu nebo cokoli jiného. Když je toto chování dovedeno do extrému, podporuje to samolibost a neschopnost riskovat a zkusit něco jiného.
S obezitou přichází pocit duchovní prázdnoty, přičemž mnoho lidí chce tuto prázdnotu tak či onak zaplnit jídlem. Zdá se, jako by každý z nás bojoval s různými vnitřními stresy a konflikty, jejichž řešení lze dosáhnout pouze sebezkoumáním. Ale dokud jsme omámeni špatným jídlem a léky, které obsahuje, je těžké dostat se do kontaktu s těmito hlubšími, zásadními problémy.
Povaha závislosti nás uvězňuje ve stavu, kdy se musíme neustále potýkat s bolestí způsobenou něčím hlubokým a nedozírným v nás. Dokud nezačneme trochu opouštět závislost, nikdy nepochopíme pravou příčinu naší prázdnoty a bolesti.
Sebedestruktivní myšlenky vedou k obezitě
Závislost na jídle může být dokonce překonána něčím jiným: navyklým uspokojováním prostřednictvím sebedestruktivních myšlenek a pocitů. Naplňovat se špatnými pocity, jako je nízké sebevědomí, bezmoc a beznaděj, nemusí nutně zlepšit situaci.
U některých jedinců depresivní stav podporuje obezitu prostřednictvím závislosti na uklidňujících jídlech. Toto pozorování je založeno na myšlence, že nešťastní lidé jedí více, aby se cítili lépe. Další možností je, že depresivní stav sám o sobě přispívá k obezitě snížením účinnosti funkcí organismu. Plavání v nepříjemných emocích vytváří stagnaci a blokády v orgánech a zhoršuje jejich schopnost fungovat.
Abychom porazili závislost, musíme žít jako celiství lidé. Měli bychom integrovat a užívat si všechny různé aspekty života. Musíme si uvědomit, alespoň do určité míry, všechny vnitřní procesy – fyzické, emocionální, mentální i duchovní. Pokud zanedbáme některou z těchto částí sebe sama, degenerace je nevyhnutelná.
Příčiny obezity
Jak ukázal tento článek, chorobnou obezitu způsobuje celá řada faktorů. Nakreslili jsme obraz, který se výrazně liší od přijímaných mýtů a mylných představ. Pojďme si to shrnout:
- Obezita je stav spojený se špatnou stravou a nutričními nedostatky.
- Obezita vzniká z poruch trávicího systému v důsledku dlouhodobé nezdravé stravy.
- Chorobná obezita je podporována nerovnováhou v endokrinním systému, který již nefunguje kvůli požití průmyslových rostlinných olejů, cukrů, exogenních hormonů a toxinů z prostředí.
- Kořeny patologické obezity jsou ukotveny v závislosti, depresi a zastavení osobních mentálních a emocionálních horizontů.
Obezita nebo lipedém?
Ženy jsou často zařazovány do kategorie obezity, i když mohou vypadat obézní, ale nemusí tomu tak být, např. osoby postižené lipedémem. U lipedému se výrazně zvětšuje obvod boků, hýždí a stehen, zatímco zbytek těla zůstává relativně nezměněn.
Lipedém je patologická a bolestivá porucha distribuce tuku, která se může objevit i u žen bez nadváhy. Ti, kteří trpí lipedémem, často drží hodně diet a hodně cvičí a skutečně hubnou v horní části těla a obličeji, ale ne na nohou.
Mezi opatření u lipedému samozřejmě patří i zdravý životní styl a dieta.