karafa s džusem rakytníku

Vitamin C proti virům

Vitamin C lze zařadit do terapie téměř všech onemocnění, včetně terapie virové infekce – nejen v lehčích případech, ale i při závažném průběhu a nutnosti hospitalizace.

Vitamin C během virové pandemie

Vitamin C se zjevně používá – alespoň v Číně a USA – na některých klinikách k léčbě virů a také na závažné infekce jako Covid-19 a mohla by být také velmi vhodná pro odlehčení zdravotních systémů během chřipkových vln – v neposlední řadě kvůli nízké ceně. Vitamín je však většinou konvenčních lékařů i oficiálními nutričními institucemi stále podceňován. Protože často slyšíme větu, že naše strava nám tak úžasně poskytuje všechny vitamíny – včetně vitaminu C – takže odpovídající dodatečný příjem nám nepřináší žádné výhody.

Vitamin zkracuje dobu na jednotkách intenzivní péče

V metaanalýze z roku 2019, ve které byl nalezen, že perorální podávání vitaminu C může zkrátit dobu pobytu na jednotkách intenzivní péče, a proto je třeba vždy zvážit podávání vitaminu C příslušným pacientům.

Vitamin C je lepší v době krize užívat ve vyšších dávkách

Ve výše uvedené metaanalýze 1 až 3 gramy vitaminu C denně vedlo v konečném důsledku ke zkrácení doby pobytu na JIPce a díky vitamínu se mohla zkrátit i doba potřebná k umělé ventilaci. Vzhledem k těmto úrovním příjmu zní oficiálně doporučovaných a vždy popisovaných 100 mg vitaminu C jako zcela dostačujících poněkud pochybně. V souvislosti s kardiovaskulárním zdravím je již dlouho známo, že jsou zapotřebí vyšší dávky vitaminu C. Na základě 44 randomizovaných a kontrolovaných studií vědci dospěli k závěru, že lidem s kardiovaskulárními problémy prospívají pouze dávky vitaminu C vyšší než 500 mg denně.

Doporučujeme: * Viridian Acerola Liquid Vitamin C

Ochrana proti virům

Využití vitaminu C na viry a infekční onemocnění se diskutuje nejpozději od roku 2004 – tehdy s ohledem na pandemii SARS. Harri Hemilä z University of Helsinki napsal v té době v Journal of Antimicrobial Chemotherapy, že vitamín zvyšuje odolnost kuřat vůči typickému ptačímu koronaviru. Placebem kontrolované studie na lidech ukázaly, že pomocí vitaminu C lze zkrátit trvání běžného nachlazení, takže se předpokládá, že na hladině vitaminu C závisí také riziko virových respiračních infekcí. Tři kontrolované studie také ukázaly, že u lidí je menší pravděpodobnost vzniku zápalu plic, pokud budou vitamín doplňovat (–>).

Vysokodávkové infuze vitaminu C proti virům

Klinická studie vitaminu C (–>) probíhala od února do konce září 2020 v Číně pod vedením Dr. ZhiYong Peng, profesor intenzivní medicíny v Zhongnan Hospital Wuhan University v Hubei.

Účastníci byli infikováni viry Sars CoV-2, všichni měli těžký průběh Covid-19 a byli na jednotce intenzivní péče se syndromem akutní respirační tísně. Buď dostávali 12 g vitaminu C infuzí dvakrát denně po dobu 7 dnů, nebo placebo. Cílem bylo zjistit, zda vitamin dokáže zkrátit dobu potřebnou k umělé ventilaci, snížit mortalitu, zabránit orgánovému selhání a zpomalit progresi zánětu. Vitamín nebyl schopen zkrátit dobu potřebnou k umělé ventilaci ani snížit úmrtnost. Bylo však pozorováno, že plicní funkce pacientů léčených vitaminem C se neustále zlepšovala (tzv. index okysličení neustále rostl), což nebyl případ skupiny s placebem. Hladiny zánětu ve skupině s vitamínem C byly také nižší než ve skupině s placebem. I když výsledky nebyly tak pozitivní, jak se očekávalo, léčba vitamínem C měla stále jasné výhody, které by neměly chybět v případě virové infekce.

Experti na Corona: Dávka vitamínu C proti virům

1. března 2020 bylo k čteni v publikaci Shanghai Medical Association v Chinese Journal of Infectious Diseases doporučení k léčbě Covid-19 – sestaveno 30 odborníky na koronaviry ze Šanghaje (–>) .

Vyzkoušeli nitrožilní podání vitaminu C pro Covid-19 na 300 pacientů a doporučují pro terapii Covidu následující postup pro zmírnění následků virové infekce (kromě běžné medikace): v závislosti na závažnosti onemocnění, pacientovi by mělo být podáváno denně mezi 50 a 200 mg vitaminu C na kilogram tělesné hmotnosti, může být podáváno intravenózně, což u dospělého vážícího např. 70 kilogramů by bylo 3,5 až 14 g vitamínu C. (!)

Takto vitamín působí při sepsi a zápalu plic

Při sepse (systémová infekce s následnou nadměrnou imunitní reakcí), uvolní se velké množství cytokinů (látky, které přenášejí záněty). Současně dochází k silné akumulaci určitých obranných buněk (neutrofilních granulocytů) v plicích, což vede k destrukci plicních kapilár. Podle předchozích studií nyní může vitamin C – podle výzkumníků vedených Dr. Peng – přesně tomuto procesu účinně předcházet. Vitamín C také pomáhá předcházet hromadění tekutiny v plicích, ke kterému dochází při zápalu plic, tím, že snižuje hromadění granulocytů v plicní tkáni.

Takto vitamín působí při nachlazení a chřipce

Je také známo, že vitamin C (při perorálním podání) lze použít proti virům nachlazení nebo chřipky, protože zkracuje dobu trvání nachlazení a zejména nachlazení u lidí, kteří jsou aktivní. V druhém případě se počet nachlazení díky vitaminu C snížil na polovinu. Preventivní účinek byl lepší s 500 mg denně než s pouhými 50 mg vitaminu. V jedné studii bylo například nachlazení výrazně méně závažné, pokud účastníci užívali 1 g vitaminu C každou hodinu (více než 6 hodin) na začátku onemocnění a poté každý 1 g třikrát denně následující dny.

Ve svém shrnutí o vitaminu C a infekčních onemocněních (způsobených viry a/nebo bakteriemi) píše finský výzkumník vitaminu C Harri Hemilä, že trvání nachlazení (podle dvou studií) se zkracuje vysokými dávkami 6 až 8 g vitaminu denně, takže opakovaná tvrzení, že vitamín není užitečný při nachlazení, pravděpodobně odkazují na studie, ve kterých byly použity příliš nízké dávky vitamínu C (např. 200 mg).

Doporučujeme: * Viridian Bezinkový extrakt s vitamínem C v BIO kvalitě

balení vitamín C elderberry bezinky

Úleva od zápalu plic

Hemilä také poukazuje na tři kontrolované studie, ve kterých byl vitamín C schopen zabránit zápalu plic, a na dvě další kontrolované studie, ve kterých léčba vitamínem C také přinesla úlevu u stávajícího zápalu plic (související s chřipkou), například pouze 9 dní místo 12 dní. Studie na zvířatech s viry prasečí chřipky (viry H1N1) ukázaly (–>), že podávání červeného ženšenu s imunitními buňkami vitamínu C (T buňky a NK buňky), zabránily virům ve vývoji a snížily zánětlivé procesy související s viry v plicích, což následně zvýšilo míru přežití.

Nedostatek vitamínu C způsobuje náchylnost k chřipkovým virům

Další studie o chřipce ukázaly, že nedostatek vitaminu C zvyšuje riziko chřipky a může vést k závažnějšímu průběhu, pokud již chřipku máte. V případě sepse nebo syndromu akutní respirační tísně (ARDS) jsou v současné době výsledky studie nekonzistentní, říká Hemilä ve svém přehledu.

„Nikdy neužívejte vysoké dávky vitamínu C!“

Přestože všechny tyto tipy o účincích vitaminu C (proti virům a bakteriím) zní velmi slibně a přestože vitamin nezpůsobuje žádné škody ani ve vysokých dávkách (při zde doporučeném krátkodobém a léčebném užívání), opakuje se následující jako modlitba ve všech bodech:

„Dávky podávané ve studiích jsou výrazně nad doporučenými denními dávkami a v současné době není dostatek důkazů, které by ospravedlnily použití vysokých dávek vitaminu C u pneumonie. Nikdy byste proto neměli užívat vysoké dávky vitamínu C, protože to může mít vedlejší účinky, jako je průjem.“

Nežádoucí účinek průjmu se vyskytuje pouze dočasně

Závěr: Existuje možnost (i když to ještě není stoprocentně vědecky dokázáno) zmírnit nebo předejít vážnému a možná i smrtelnému onemocnění vysokými dávkami vitaminu C. Důrazně se však doporučuje to ani nezkoušet, protože můžete skončit s průjmem. Průjem, který se nevyskytuje u každého, je po vysazení vitaminu reverzibilní a nezanechává žádné trvalé škody.

Další nežádoucí účinky, které jsou často připisovány vysokým dávkám vitaminu C (–>), jako je zvýšené riziko Ledvinové kameny za prvé nejsou relevantní pro krátkodobou léčbu vysokými dávkami vitaminu C v době onemonění. Za druhé, vše nasvědčuje tomu, že riziko ledvinových kamenů při vysokých dávkách vitaminu C (který je také velmi nízký) se kvůli vitaminu méně zvyšuje, ale má jiné příčiny, např. se zvyšuje pouze v případě, že jste současně nedostatečně zásobováni hořčíkem nebo jste chronicky dehydratovaní.

Užívejte vitamín C preventivně

Určitě se vyplatí postarat se preventivně o optimální přísun vitamínu C. Níže uvádíme potraviny bohaté na vitamínu C, které ukazují, že celkově zdravá strava s velkým množstvím ovoce a zeleniny může poskytnout až 500 mg vitamínu C denně a to samo o sobě může poskytnout dobrou ochranu proti virům.

Doporučujeme: BIO rakytníková šťáva s vysokým obsahem vitamínu C

Doporučujeme: Vitamín C 1000mg

Potraviny s velkým množstvím vitamínu C pomáhají proti virům

Ovoce, bylinky a zelenina jsou vynikajícími zdroji vitaminu C, zatímco živočišné potraviny neobsahují téměř žádný vitamin C. Obzvláště bohaté na vitamín C (vždy na 100 g syrové stravy, pokud není uvedeno jinak) jsou následující potraviny, které pak lze použít i proti onemocněním způsobeným viry:

Bylinky, zelenina a saláty

  1. Petržel 160 mg
  2. Divoký česnek 150 mg
  3. Paprika červená 120 mg
  4. Ruselská kapusta 110 mg
  5. Kapusta 100 mg
  6. Brokolice vařená 90 mg
  7. Řeřicha/řeřicha 60 mg
  8. Kedlubny 60 mg
  9. Špenát 50 mg
  10. Syrové Kysané zelí 20 mg(není tedy tak bohaté na vitamín C, jak si mnoho lidí myslí; obsah vitamínu C je ve skutečnosti stejný „vysoké“ jako vařené bílé zelí; syrové bílé zelí obsahuje 45 mg vitamínu C).

Ovoce

  1. Rakytníková šťáva 260 mg
  2. Černý rybíz 170 mg
  3. Papája 80 mg
  4. Jahody 60 mg
  5. Pomeranče/Citrony/čerstvě vymačkaná pomerančová/citronová šťáva 50 mg

 

Vybírejte kvalitní přípravky s vitamínem C proti virózám

Je však obtížné získat terapeuticky relevantní množství vitamínu C v řádu několika gramů denně, a to i při dietě bohaté na ovoce a zeleninu, a když jste nemocní, máte obvykle malou chuť k jídlu a stejně málo jíte. pro jistotu můžete vitamin C užívat ve formě přípravků s vitaminem C, například z třešní acerola nebo plodů rakytníku (např. preventivní opatření, pokud viry cirkulují).

I u těchto přírodních přípravků s vitamínem C je však množství přijímaného vitamínu C většinou omezené. Vysokodávkované přípravky vitaminu C proto často obsahují kyselinu askorbovou (čistý vitamin C z laboratoře) – buď výhradně, nebo jako příměs k přírodním zdrojům vitaminu C.


Důležitá poznámka

Tento článek byl napsán na základě současných studií (v době publikace), ale nelze jej použít pro vlastní diagnostiku nebo samoléčbu a nenahrazuje návštěvu vašeho lékaře. Jakékoli opatření (ať už z tohoto či jiného našeho článku) proto vždy nejprve proberte se svým lékařem.

Pomoz svým přátelům a pošli to dál