Vitamin C lze zařadit do terapie téměř všech onemocnění, včetně terapie virové infekce – nejen v lehčích případech, ale i při závažném průběhu a nutnosti hospitalizace.
Vitamin C během virové pandemie
Vitamin C se zjevně používá – alespoň v Číně a USA – na některých klinikách k léčbě virů a také na závažné infekce jako Covid-19 a mohla by být také velmi vhodná pro odlehčení zdravotních systémů během chřipkových vln – v neposlední řadě kvůli nízké ceně. Vitamín je však většinou konvenčních lékařů i oficiálními nutričními institucemi stále podceňován. Protože často slyšíme větu, že naše strava nám tak úžasně poskytuje všechny vitamíny – včetně vitaminu C – takže odpovídající dodatečný příjem nám nepřináší žádné výhody.
Vitamin zkracuje dobu na jednotkách intenzivní péče
V metaanalýze z roku 2019, ve které byl nalezen, že perorální podávání vitaminu C může zkrátit dobu pobytu na jednotkách intenzivní péče, a proto je třeba vždy zvážit podávání vitaminu C příslušným pacientům.
Vitamin C je lepší v době krize užívat ve vyšších dávkách
Ve výše uvedené metaanalýze 1 až 3 gramy vitaminu C denně vedlo v konečném důsledku ke zkrácení doby pobytu na JIPce a díky vitamínu se mohla zkrátit i doba potřebná k umělé ventilaci. Vzhledem k těmto úrovním příjmu zní oficiálně doporučovaných a vždy popisovaných 100 mg vitaminu C jako zcela dostačujících poněkud pochybně. V souvislosti s kardiovaskulárním zdravím je již dlouho známo, že jsou zapotřebí vyšší dávky vitaminu C. Na základě 44 randomizovaných a kontrolovaných studií vědci dospěli k závěru, že lidem s kardiovaskulárními problémy prospívají pouze dávky vitaminu C vyšší než 500 mg denně.
Doporučujeme: * Viridian Acerola Liquid Vitamin C
Ochrana proti virům
Využití vitaminu C na viry a infekční onemocnění se diskutuje nejpozději od roku 2004 – tehdy s ohledem na pandemii SARS. Harri Hemilä z University of Helsinki napsal v té době v Journal of Antimicrobial Chemotherapy, že vitamín zvyšuje odolnost kuřat vůči typickému ptačímu koronaviru. Placebem kontrolované studie na lidech ukázaly, že pomocí vitaminu C lze zkrátit trvání běžného nachlazení, takže se předpokládá, že na hladině vitaminu C závisí také riziko virových respiračních infekcí. Tři kontrolované studie také ukázaly, že u lidí je menší pravděpodobnost vzniku zápalu plic, pokud budou vitamín doplňovat (–>).
Vysokodávkové infuze vitaminu C proti virům
Klinická studie vitaminu C (–>) probíhala od února do konce září 2020 v Číně pod vedením Dr. ZhiYong Peng, profesor intenzivní medicíny v Zhongnan Hospital Wuhan University v Hubei.
Účastníci byli infikováni viry Sars CoV-2, všichni měli těžký průběh Covid-19 a byli na jednotce intenzivní péče se syndromem akutní respirační tísně. Buď dostávali 12 g vitaminu C infuzí dvakrát denně po dobu 7 dnů, nebo placebo. Cílem bylo zjistit, zda vitamin dokáže zkrátit dobu potřebnou k umělé ventilaci, snížit mortalitu, zabránit orgánovému selhání a zpomalit progresi zánětu. Vitamín nebyl schopen zkrátit dobu potřebnou k umělé ventilaci ani snížit úmrtnost. Bylo však pozorováno, že plicní funkce pacientů léčených vitaminem C se neustále zlepšovala (tzv. index okysličení neustále rostl), což nebyl případ skupiny s placebem. Hladiny zánětu ve skupině s vitamínem C byly také nižší než ve skupině s placebem. I když výsledky nebyly tak pozitivní, jak se očekávalo, léčba vitamínem C měla stále jasné výhody, které by neměly chybět v případě virové infekce.
Experti na Corona: Dávka vitamínu C proti virům
1. března 2020 bylo k čteni v publikaci Shanghai Medical Association v Chinese Journal of Infectious Diseases doporučení k léčbě Covid-19 – sestaveno 30 odborníky na koronaviry ze Šanghaje (–>) .
Vyzkoušeli nitrožilní podání vitaminu C pro Covid-19 na 300 pacientů a doporučují pro terapii Covidu následující postup pro zmírnění následků virové infekce (kromě běžné medikace): v závislosti na závažnosti onemocnění, pacientovi by mělo být podáváno denně mezi 50 a 200 mg vitaminu C na kilogram tělesné hmotnosti, může být podáváno intravenózně, což u dospělého vážícího např. 70 kilogramů by bylo 3,5 až 14 g vitamínu C. (!)
Takto vitamín působí při sepsi a zápalu plic
Při sepse (systémová infekce s následnou nadměrnou imunitní reakcí), uvolní se velké množství cytokinů (látky, které přenášejí záněty). Současně dochází k silné akumulaci určitých obranných buněk (neutrofilních granulocytů) v plicích, což vede k destrukci plicních kapilár. Podle předchozích studií nyní může vitamin C – podle výzkumníků vedených Dr. Peng – přesně tomuto procesu účinně předcházet. Vitamín C také pomáhá předcházet hromadění tekutiny v plicích, ke kterému dochází při zápalu plic, tím, že snižuje hromadění granulocytů v plicní tkáni.
Takto vitamín působí při nachlazení a chřipce
Je také známo, že vitamin C (při perorálním podání) lze použít proti virům nachlazení nebo chřipky, protože zkracuje dobu trvání nachlazení a zejména nachlazení u lidí, kteří jsou aktivní. V druhém případě se počet nachlazení díky vitaminu C snížil na polovinu. Preventivní účinek byl lepší s 500 mg denně než s pouhými 50 mg vitaminu. V jedné studii bylo například nachlazení výrazně méně závažné, pokud účastníci užívali 1 g vitaminu C každou hodinu (více než 6 hodin) na začátku onemocnění a poté každý 1 g třikrát denně následující dny.
Ve svém shrnutí o vitaminu C a infekčních onemocněních (způsobených viry a/nebo bakteriemi) píše finský výzkumník vitaminu C Harri Hemilä, že trvání nachlazení (podle dvou studií) se zkracuje vysokými dávkami 6 až 8 g vitaminu denně, takže opakovaná tvrzení, že vitamín není užitečný při nachlazení, pravděpodobně odkazují na studie, ve kterých byly použity příliš nízké dávky vitamínu C (např. 200 mg).
Doporučujeme: * Viridian Bezinkový extrakt s vitamínem C v BIO kvalitě
Úleva od zápalu plic
Hemilä také poukazuje na tři kontrolované studie, ve kterých byl vitamín C schopen zabránit zápalu plic, a na dvě další kontrolované studie, ve kterých léčba vitamínem C také přinesla úlevu u stávajícího zápalu plic (související s chřipkou), například pouze 9 dní místo 12 dní. Studie na zvířatech s viry prasečí chřipky (viry H1N1) ukázaly (–>), že podávání červeného ženšenu s imunitními buňkami vitamínu C (T buňky a NK buňky), zabránily virům ve vývoji a snížily zánětlivé procesy související s viry v plicích, což následně zvýšilo míru přežití.
Nedostatek vitamínu C způsobuje náchylnost k chřipkovým virům
Další studie o chřipce ukázaly, že nedostatek vitaminu C zvyšuje riziko chřipky a může vést k závažnějšímu průběhu, pokud již chřipku máte. V případě sepse nebo syndromu akutní respirační tísně (ARDS) jsou v současné době výsledky studie nekonzistentní, říká Hemilä ve svém přehledu.
„Nikdy neužívejte vysoké dávky vitamínu C!“
Přestože všechny tyto tipy o účincích vitaminu C (proti virům a bakteriím) zní velmi slibně a přestože vitamin nezpůsobuje žádné škody ani ve vysokých dávkách (při zde doporučeném krátkodobém a léčebném užívání), opakuje se následující jako modlitba ve všech bodech:
„Dávky podávané ve studiích jsou výrazně nad doporučenými denními dávkami a v současné době není dostatek důkazů, které by ospravedlnily použití vysokých dávek vitaminu C u pneumonie. Nikdy byste proto neměli užívat vysoké dávky vitamínu C, protože to může mít vedlejší účinky, jako je průjem.“
Nežádoucí účinek průjmu se vyskytuje pouze dočasně
Závěr: Existuje možnost (i když to ještě není stoprocentně vědecky dokázáno) zmírnit nebo předejít vážnému a možná i smrtelnému onemocnění vysokými dávkami vitaminu C. Důrazně se však doporučuje to ani nezkoušet, protože můžete skončit s průjmem. Průjem, který se nevyskytuje u každého, je po vysazení vitaminu reverzibilní a nezanechává žádné trvalé škody.
Další nežádoucí účinky, které jsou často připisovány vysokým dávkám vitaminu C (–>), jako je zvýšené riziko Ledvinové kameny za prvé nejsou relevantní pro krátkodobou léčbu vysokými dávkami vitaminu C v době onemonění. Za druhé, vše nasvědčuje tomu, že riziko ledvinových kamenů při vysokých dávkách vitaminu C (který je také velmi nízký) se kvůli vitaminu méně zvyšuje, ale má jiné příčiny, např. se zvyšuje pouze v případě, že jste současně nedostatečně zásobováni hořčíkem nebo jste chronicky dehydratovaní.
Užívejte vitamín C preventivně
Určitě se vyplatí postarat se preventivně o optimální přísun vitamínu C. Níže uvádíme potraviny bohaté na vitamínu C, které ukazují, že celkově zdravá strava s velkým množstvím ovoce a zeleniny může poskytnout až 500 mg vitamínu C denně a to samo o sobě může poskytnout dobrou ochranu proti virům.
Doporučujeme: BIO rakytníková šťáva s vysokým obsahem vitamínu C
Doporučujeme: Vitamín C 1000mg
Potraviny s velkým množstvím vitamínu C pomáhají proti virům
Ovoce, bylinky a zelenina jsou vynikajícími zdroji vitaminu C, zatímco živočišné potraviny neobsahují téměř žádný vitamin C. Obzvláště bohaté na vitamín C (vždy na 100 g syrové stravy, pokud není uvedeno jinak) jsou následující potraviny, které pak lze použít i proti onemocněním způsobeným viry:
Bylinky, zelenina a saláty
- Petržel 160 mg
- Divoký česnek 150 mg
- Paprika červená 120 mg
- Ruselská kapusta 110 mg
- Kapusta 100 mg
- Brokolice vařená 90 mg
- Řeřicha/řeřicha 60 mg
- Kedlubny 60 mg
- Špenát 50 mg
- Syrové Kysané zelí 20 mg(není tedy tak bohaté na vitamín C, jak si mnoho lidí myslí; obsah vitamínu C je ve skutečnosti stejný „vysoké“ jako vařené bílé zelí; syrové bílé zelí obsahuje 45 mg vitamínu C).
Ovoce
- Rakytníková šťáva 260 mg
- Černý rybíz 170 mg
- Papája 80 mg
- Jahody 60 mg
- Pomeranče/Citrony/čerstvě vymačkaná pomerančová/citronová šťáva 50 mg
Vybírejte kvalitní přípravky s vitamínem C proti virózám
Je však obtížné získat terapeuticky relevantní množství vitamínu C v řádu několika gramů denně, a to i při dietě bohaté na ovoce a zeleninu, a když jste nemocní, máte obvykle malou chuť k jídlu a stejně málo jíte. pro jistotu můžete vitamin C užívat ve formě přípravků s vitaminem C, například z třešní acerola nebo plodů rakytníku (např. preventivní opatření, pokud viry cirkulují).
I u těchto přírodních přípravků s vitamínem C je však množství přijímaného vitamínu C většinou omezené. Vysokodávkované přípravky vitaminu C proto často obsahují kyselinu askorbovou (čistý vitamin C z laboratoře) – buď výhradně, nebo jako příměs k přírodním zdrojům vitaminu C.