miminko s flaštičkou s mlékem v náruči matky

Mléko způsobuje dětem nemoci

Mnoho zdravotních problémů způsobených mlékem

Mezi zdravotní poruchy patří mimo jiné kožní problémy všeho druhu, zažívací potíže jako plynatost, zácpa či průjem, nadměrná tvorba hlenů, astma, bronchitida, chronické záněty uší a mnoho dalšího.

Mléko má vysoký podíl nasycených tuků

Mléko má pouze nízký podíl esenciálních mastných kyselin, ale vysoký podíl nasycených tuků. Ty přispívají k obrovským problémům s váhou u dětí a dospívajících a podporují rozvoj arteriosklerózy a dalších onemocnění.

Také Dr. Michael Klaper, známý odborník na výživu a autor knihy „Viva Vegan for Mother and Child“, poznamenává, že lidé jsou pravděpodobně jediné živé bytosti, které se živí mateřským mlékem jiných živých bytostí – tedy konvenčním kravským mlékem. Například žádný pes by nepil mléko žirafy…

Závěr těchto tvrzení je, že děti mohou obecně vyrůst silné a zdravé bez mléčných výrobků.

Alergické látky v mléce

Látky způsobující alergie lze často zjistit v kravském mléce a mléčných výrobcích z něj. To se týká především vlastních bílkovin krávy.

Mléčné výrobky navíc často obsahují velké množství pesticidů, které kráva přijímá svým krmivem, a také velké množství zbytků léčiv (hormony, antibiotika atd.), které mohou mít mimořádně nepříznivý vliv na vývoj děti a dospívající.

Hotová kojenecká výživa obsahuje i složky kravského mléka. Tato mléčná formule je však přizpůsobena speciálním potřebám dětí a nelze ji tedy srovnávat s čistým kravským mlékem. Nové studie však ukazují, že mnoho kojeneckých mléčných výživ obsahuje zbytky minerálních olejů, které přecházejí z obalu (Ökotest 2021 (–>).

Alternativy rostlinného mléka nejsou pro kojence vhodné

Pro starší děti a dospělé jsou k dispozici různé druhy rostlinných mlék jako alternativa kravského mléka. Zvláště se doporučují různé druhy obilných mlék, jako je rýžové mléko, ovesné mléko, mandlové mléko nebo bio sójové mléko.

Rostlinné alternativy však nejsou vhodné jako kojenecká výživa nebo náhrada mateřského mléka. Mají příliš nízký obsah živin na to, aby se jedly samotné, a vedly by k obrovským nutričním nedostatkům. Alternativy rostlinného mléka jsou spíše malé svačiny nebo alternativy sladkostí nebo je lze přidat do müsli a použít při vaření (na omáčky, pudink atd.).

Důležitá poznámka

Tento článek byl napsán na základě současných studií (v době publikace), ale nelze jej použít pro vlastní diagnostiku nebo samoléčbu a nenahrazuje návštěvu vašeho lékaře. Jakékoli opatření (ať už z tohoto či jiného našeho článku) proto vždy nejprve proberte se svým lékařem.

Pomoz svým přátelům a pošli to dál