Toto lahodné ratatouille připravíte rychle a snadno. Velmi aromatický, zdravý zeleninový pokrm, který se hodí i jako příloha k mnoha pokrmům. Mimochodem, zbytek ratatouille chutná skvěle i studené.
Ingredience na 4 porce
Pro ratatouille
- 1-2 červené cibule
- 1-2 velké stroužky česneku
- 1 červená chilli paprička
- 600 g rajčat
- 500 g lilku
- 500 g barevných paprik
- 300 g cukety
- 2 lžíce olivového oleje, tepelně odolný
- 1 bobkový list
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- 2 lžíce tymiánu, nasekaného
- 2 lžíce oregana, nakrájeného
- Krystalická sůl a pepř z mlýnku
- 2 lžíce sójová omáčka
- 1 lžíce javorového sirupu
- 1 lžička mleté papriky
- 4 lžíce bazalky, nasekané
Nutriční hodnoty na porci: 163 kcal | 15 g sacharidy | 7 g bilkoviny | 8 g tuk
1. krok
Cibuli rozpůlíme a nakrájíme na proužky; česnek nakrájejte na jemno; Chilli papričku zbavte semínek a nakrájejte na jemné kroužky; Rajčata zbavte stopky a poté nakrájejte na 2 cm kostky; nakrájejte lilek na 1,5 cm kostky; Papriky rozpůlíme , zbavíme semínek a nakrájíme po šířce na 4 cm proužky; Cuketu podélně rozčtvrtíme a nakrájíme na 5 mm plátky .
2. krok
Na středním plameni rozehřejte široký velký hrnec se 2 lžícemi olivového oleje a za stálého míchání na něm 3 minuty opékejte proužky cibule s kostičkami česneku a kolečky chilli. Poté přidejte kostky rajčat a lilku , proužky papriky, plátky cukety a 1 bobkový list a za občasného míchání vařte 15 minut. Mezitím si nasekejte nadrobno 2 lžíce tymiánu a 2 lžíce oregana.
3. krok
Po 10 minutách vmíchejte 2 lžíce rajčatového protlaku, přidejte nasekaný tymián a oregano ; dochutíme solí a pepřem. Po dalších 5 minutách vmíchejte 2 lžíce sojové omáčky, 1 lžíci javorového sirupu a 1 lžičku papriky a vařte další 3-5 minuty. Mezitím nadrobno nasekejte 4 lžíce bazalky. Vmícháme nasekanou bazalku a bohatě dochutíme solí a pepřem . Uspořádejte ratatouille az. B. podáváme s jáhly, kuskusem nebo rýží.
TIP: Hodí se k tomu jáhly, špaldový kuskus nebo celozrnná rýže