Banánové lívance
S tímto receptem budou nejen lahodné, ale i nadýchané.
Ingredience:
- 2 zralé banány (cca 300 g) 200 ml rostlinného mléka (např. ovesného nápoje)
- 200 g hladké pšeničné mouky (typ 630, alternativně hladká pšeničná mouka typ 405)
- 1 lžička prášku do pečiva (narovnaná)
- Špetka soli
- Dále Volitelně 1 špetka skořice
- Veganský máslo, margarín nebo olej na smažení
- Podle chuti javorový sirup na podávání
Postup:
Krok 1: Banány oloupejte, dejte do mísy a vidličkou je co nejjemněji rozmixujte, aby v těstě nebyly hrudky. Čím zralší banány, tím sladší budou vaše livance, a tím lépe je budete moci jemně rozmixovat.
Krok 2: Přidejte rostlinné mléko (nemíchejte). Smíchejte mouku s práškem do pečiva, solí a podle chuti skořicí, přidejte k banánové směsi a vše rychle promíchejte metličkou na hustší těsto, dokud není vidět žádná mouka. Nechte těsto 5 minut odpočinout, tak se peče rovnoměrněji.
Krok 3: Rozehřejte nepřilnavou pánev, dejte do ní tuk a nechte jej rozpálit. Na každeho lívance dejte přibližně 1 polévkovou lžíci těsta (hromadu), lehce ji vyrovnejte a při střední teplotě smažte z obou stran asi 1-2 minuty do zlatova.
Krok 4: Banánové lívance skládejte na talíř, aby zůstaly teplé. Podle chuti pokapejte javorovým sirupem a ihned podávejte. Z této dávky těsta vznikne přibližně 14 malých banánových lívanců.
NÁŠ TIP: Čokoládové lívance
Pro čokoládovou variantu můžete těsto připravit s veganským čokoládovým nápojem (např. ovesným) a 1 polévkovou lžící mouky nahradit 1 polévkovou lžící kakaového prášku. Při smažení můžete na vrchní stranu lívanců položit kousek čokolády, přikrýt ji trochou těsta a dopečte do konce.
Přejeme dobrou chuť