čokoláda kostky tabule rozlámaná

Domácí čokoláda ze tří surovin

Jednoduchý recept na čokoládu

Ve své kuchyni si můžete vyrobit tolik druhů čokolády, kolik nabízejí obchody v regálech. Protože tvorbě vašich individuálních čokoládových tabulek se meze nekladou.

Naše recepty si můžete okořenit podle své chuti, například oříšky, praženými mandlemi nebo jinými ingrediencemi. To znamená, že máte skvělý dárek pro své blízké nebo si můžete domácí dobrotu jednoduše přikusovat sami.

Možná se ta domácí čokoláda neleskne tak krásně jako ta průmyslově vyráběná. Vaše čokoláda však neobsahuje žádné přísady, jako je lecitin a další přísady, které jsou pro chuť zbytečné.
Vyrobte si vlastní čokoládu z těchto základních surovin

K výrobě vlastní jemné čokolády stačí jen pár základních ingrediencí:

tři mysky s ingredencie na čokoládu

Kakaový prášek

Základem pro čokoládovou chuť je neslazený kakaový prášek. Tu seženete téměř v každém prodejci, běžně se nachází mezi přísadami na pečení.

Kakaové máslo

Na DIY čokoládu potřebujete kromě kakaa kakaové máslo. Případně můžete použít i kokosový olej, který je k dostání i v neutrální příchuti. Mějte ale na paměti, že kokosový olej je výrazně jemnější než kakaové máslo, což také ovlivňuje konzistenci vaší čokolády. Kakaové máslo seženete online, v prodejnách zdravé výživy, bezobalových prodejnách nebo ve vybraných supermarketech.

Cukr

Nechybí ani cukr – ideálně moučkový. Můžete to udělat také pomocí hmoždíře z alternativních druhů cukru, jako je xylitol nebo erythritol. Nebo můžete použít jemně mletý celý třtinový cukr – tím vaše čokoláda získá lehce karamelový nádech.

Vanilka

Vanilka také dává domácí čokoládě jemnou, lehce nasládlou chuť. Můžete k tomu použít již hotový vanilkový cukr, ale jemnější je čerstvá vanilka z celého lusku.

Ingredience: kouzlo receptu je v jednoduchosti

50 g kakaového prášku
50 g moučkového cukru
100 g kakaového másla
1 lžička vanilkového cukru nebo dužina z poloviny vanilkového lusku

Dále budete potřebovat: 1 hrnec s vroucí vodou, 1 vhodnou misku na vodní lázeň, formičky na pralinky či čokoládu nebo tác

Místo moučkového cukru můžete použít i běžný cukr. Hůře se ale spojuje s ostatními složkami a déle se rozpouští.

Pokyny:

Kakaové máslo zcela rozpustíme v horké vodní lázni.

Poté postupně metličkou vmícháme kakaový prášek, cukr a vanilku.

myska s kakaovým máslem

Tip: Kakaový prášek a moučkový cukr nasypte do hrnce přes jemné sítko, aby se ingredience lépe promíchaly a netvořily se hrudky.

Když je vše dobře promícháno, nalijte tekutou čokoládu do vhodných formiček a podle potřeby ozdobte jemnou polevou.

tekutá čokoláda v mysce nad hladinou vroucí se vodysilikonová forma na čokoládu

Po vychladnutí na pokojovou teplotu dáme ztuhnout do lednice. V zimě můžete čokoládu jednoduše nechat vychladnout venku (pokud teploty nejsou pod nulou).

Později možná nakrájíme nebo nalámeme na kousky velikosti sousta a poté skladujeme v lednici.

myska plná čokolády

Naše čokoláda po třech hodinách v lednici. Černá jako noc a nečekaně sladká. Příště zkusíme „mléčnou“ s proteinovým práškem a alternativním sladidlem

Pomoz svým přátelům a pošli to dál